Hoe krijg je vetvlekken uit je houten tafel

Vetvlekken op een houten tafel zijn niet te vermijden. Tijdens een etentje kunnen er namelijk makkelijk wat chips of snacks naast het schaaltje vallen, met als gevolg dat er een vetvlek op je prachtige tafel zit. Maar geen zorgen: met onderstaande tips krijg je makkelijk vetvlekken uit je houten tafel!

1. Vetvlekken uit houten tafel verwijderen met schoolbordkrijt

Wellicht niet de oplossing die je verwachtte, maar een wit schoolbordkrijtje is een handig hulpmiddel. Ga met het krijtje over de vetvlek en verwarm het stukje tafel daarna met een haardroger. Neem een oude tandenborstel en borstel over de plek tot alle krijt verdwenen is. Zie je nog wat vetvlekjes? Herhaal dit proces dan nog een keer. Ga er tenslotte nog eens met een vochtig doekje overheen en dan ben je helemaal klaar!

2. Vetvlek uit houten tafel verwijderen met ammonia

Een tweede oplossing is ammonia. Maak een doekje nat met ammonia en koud water, en wrijf er voorzichtig mee over de vlek. Maak na het ontvetten het hout schoon met een vochtige doek om de restjes ammonia te verwijderen.

3. Groene zeep

Heb je een vetvlek gemaakt op een tafel van teakhout? Dan kan je het beste groene zeep gebruiken om de vlek te verwijderen. Teakhout is een tropische houtsoort die prima te behandelen is met groene zeep. Maak een sopje van groene zeep met water in een emmer en ga met een doekje over de vetvlek. Je zal vanzelf zien wanneer de vlek verdwijnt. Maak de tafel vervolgens goed droog met een schone doek.

4. Afwasmiddel

Soms hoef je de oplossing niet ver te zoeken. Je kunt vettige vlekken namelijk ook verwijderen met afwasmiddel. Neem een vochtige zeem, doe hier een paar druppels afwasmiddel op en wrijf ermee over de vlek. Mocht het hiermee niet lukken, dan kan je ook azijn proberen.

5. Azijn

Tenslotte werkt azijn ook prima om vetvlekken te verwijderen. Mix een beetje water en azijn en ga met een doekje over de vlek om ze te verwijderen. Let wel op: ga nooit met pure azijn aan de slag. Enkel met verdunde azijn kan je vlekken weghalen. 

Zijn de vlekken zo erg dat je ze met bovenstaande tips niet wegkrijgt? Dan is er nog een laatste oplossing: schuren! Ga met een grof schuurpapier over de hele tafel en dan zijn de vlekken zo verdwenen. Het is wel belangrijk dat je in dit geval de hele tafel aanpakt, want anders ga je duidelijk blijven zien waar de vlek ooit zat en dat is natuurlijk zonde. Veel succes!

Hier kan je meer lezen over het onderhouden van houten meubels