tips voor het plaatsen van ventilatie

Het belang van een goede ventilatie in woningen

De woning goed en doordacht ventileren is belangrijker dan veel huiseigenaren en huurders van woningen zich realiseren. Dagelijks komt er in woningen veel vocht vrij, waardoor de luchtkwaliteit in huis verslechterd. Met name tijdens het douchen, koken, maar ook door transpiratie verandert de luchtvochtigheid in huis. Dat leidt tot een ongezond binnenklimaat. neem daarbij nog de vervuiling van de lucht in huis door stofjes en dergelijke, en de conclusie is duidelijk: een doordachte ventilatie in huis is belangrijk om slechte lucht en daarmee problemen als allergieën, hoofdpijn, huiduitslag en het ontstaan van schimmels, huisstofmijt te voorkomen. Maar hoe ventileer je het binnenshuis op een goede manier? De tips hieronder helpen je om slim te ventileren!

Zorg voor voldoende ventilatieroosters en luchtklepjes

Zeker in oudere woningen die in de loop der jaren extra geïsoleerd zijn, laat de ventilatie nogal eens te wensen over. Betreffende woningen hebben niet altijd voldoende ventilatieroosters en klepraampjes om het huis goed door te luchten. Laat een expert hiernaar kijken en breng indien nodig extra ventilatieroosters aan om de woning beter te kunnen ventileren. Eventueel kun je, dat lost het probleem helemaal op, kiezen voor de aanleg van mechanische ventilatie in je woning.

Vervang oude cv-installaties, geisers en ketels

Oude cv-ketels en geisers doen het binnenklimaat in woningen geen goed. Verder loop je met verouderde geisers en ketels een verhoogd risico op koolmonoxidevergiftiging. Dit zijn redenen genoeg om oude installaties in huis te vervangen voor moderne varianten.

Op bepaalde momenten is extra ventilatie nodig

Op bepaalde momenten is het verstandig om extra te ventileren. Zet tijdens het koken altijd de afzuigkap aan. Tijdens en na het douchen, maar ook als je in huis de kozijnen of muren hebt geschilderd, is extra ventileren van belang. Zet twee ramen of deuren tegen elkaar open en lucht het huis minstens een half uur extra door.

Let op de ventilatie garage

Wanneer je een garage hebt waar je regelmatig de auto of je motor neerzet, is het aan te raden om die ruimte van een aparte mechanische ventilatie te voorzien. De uitlaatgassen die in d garage terechtkomen, trekken anders door naar je woning. Onnodig om te vermelden dat dat erg ongezond is!

Pak problemen met vochtplekken direct aan

Door optrekkend vanuit de kelder of doorslaand vocht via de gevels, kunnen er in huis lelijke vochtplekken ontstaan bij de vloer, het plafond of op wanden en muren. Pak dit soort lekkages direct aan en laat mechanische ventilatie installeren. Want vocht en schimmel zorgen voor een vervuild en ongezond luchtklimaat.