Het onderhoud van de dakgoten is iets dat veel mensen overlaten aan een schoonmaakbedrijf of dakbedrijf. Feitelijk is dat onnodig en weggegooid geld, want een dakgoot kun je prima zelf onderhouden en, indien nodig, vervangen. Maar hoe doe je dat precies, het onderhouden van een dakgoot die een verstopping heeft of een lekkage? En wanneer kun je echt niet zonder de hulp van een specialist?
Preventief onderhoud is van belang om problemen te voorkomen
Belangrijk is om het onderhoud van dakgoten preventief te regelen, zodat verstoppingen en uiteindelijk lekkages op voorhand voorkomen kunnen worden. Vuil, vogelnestjes, resten van bladeren en takjes kunnen leiden tot een verstopping en moeten daarom periodiek weggehaald worden. Dit kan op diverse manieren. Zo kun je via het raam, de dakkapel of via een ladder eens in de vier maanden kijken of de dakgoot voldoende schoon is. Haal hierbij alle vuil en troep uit de dakgoot. Dit kun je het beste doen met speciale gereedschappen, zoals een lange stok (eventueel met schraper) of iets dergelijks. Verder is het aan te raden om bij verbindingspunten roosters tussen de dakgoot en de afvoer roosters te gebruiken. Zo voorkom je dat er vuil in de afvoer terecht kan komen.
Onderhoud door een dakspecialist voor de moeilijk bereikbare plekken
Er zijn ook altijd stukken dakgoot die je zelf niet of alleen met de grootst mogelijke moeite kunt schoonmaken. Denk aan de dakgoten waar geen raam of dakkapel in de buurt is. Deze kun je dan wel bereiken, maar alleen via een ladder met een hoop kunst- en vliegwerk. Deze gedeelten kun je het beste laten reinigen door een dakspecialist. Zelf doen kan, maar is gevaarlijk. Een dakexpert heeft de juiste ladders, steigers en gereedschappen om de moeilijkste plekken te bereiken en schoon te maken. Dit kan doorgaans tegen een klein tarief, bijvoorbeeld via een abonnement waarbij de goten eens per half jaar worden schoongemaakt.
Verschil onderhoud platte en hellende daken
Het goed schoonhouden van de dakgootafvoer is bij platte daken nog belangrijker dan bij hellende daken. De kans op een opeenhoping van bladafval, modder en ander vuil is bij een plat dak groter, omdat het regenwater hier moeilijker wegloopt. Een rooster is een minimumvereiste. Maar ga ook regelmatig, zeker in het natte najaar en voorjaar, het dak op om handmatig het afvoerrooster schoon te maken. Bij schuine of hellende daken wordt het regenwater of smeltwater van sneeuw veel geleidelijker afgevoerd. De kans op verstopping is hierdoor iets minder aanwezig dan bij platte daken, maar periodieke onderhoud is wel een vereiste.