Een aanbouw in de vorm van een serre, veranda of een erker kun je natuurlijk uitbesteden aan een bouwbedrijf. Maar als je zelf kluservaring hebt en een ervaren doe-het-zelver bent, kun je een uitbouw ook zelf doen. Maar wat heb je precies nodig om deze klus efficiënt uit te voeren? De belangrijkste aandachtspunten hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Regel eerst een vergunning

Begin sowieso niet met het uitbouwen van jouw woning, zonder dat je hiervoor een vergunning hebt aangevraagd en gekregen. Deze zijn namelijk in veel gevallen verplicht. Beschik je niet over de vereiste vergunning, dan kun je tijdens of na de bouw in de problemen komen.

2. Sla voordelig de benodigde materialen in

Het is aan te raden om tijdig de benodigde materialen in te slaan. Cruciaal zijn natuurlijk bouwstenen, funderingsmateriaal, kozijnen, inbouwverlichting, gereedschappen en machines. Veel materialen, zoals geschikte bouwstenen, inbouwverlichting, gereedschappen en benodigde machines, kun je voordelig inkopen bij een goede bouwmarkt. Materialen op maat kun je daarnaast ook online bestellen, maar de meeste doe-het-zelvers willen wat ze kopen eerst daadwerkelijk zien en in handen gehad hebben.

3. Besteed veel aandacht aan het ontwerp

Het doel van de uitbouw moet, voordat je begint met de aanbouw, goed duidelijk zijn. Wil je meer levensruimte creëren, meer lichtinval in huis of de woning meer waard maken. Op basis van jouw (hoofd)doel weet je waar je bij het ontwerpplan aandacht aan moet besteden. Wie meer licht in huis wilt, kiest natuurlijk voor kozijnen met veel glas. Wil je wel een aanbouw, maar ook de nodige privacy, dan kun je ervoor kiezen om de zijden die grenzen aan de percelen van jouw buren, niet te voorzien van glas maar met bouwstenen een dichte muur te maken. De mindere inval van licht die hiervan het gevolg is, kun je weer compenseren door te kiezen voor goede led inbouwverlichting. Zo sla je twee vliegen in één klap.

4. Kunststof of hout gebruiken?

Denk ook goed na over welk basismateriaal gewenst is voor jouw aanbouw. Kies je voor hout, dan weet je zeker dat jouw aanbouw, erker of serre, een mooie en elegante natuurlijke uitstraling gaat krijgen. Nadeel van hout is wel het feit dat hout meer onderhoud vraagt dan kunststof. Zo moeten houten kozijnen eens in de zoveel jaar overgeschilderd worden, terwijl dit bij kunststof kozijnen niet nodig is. Kunststof heeft verder als pluspunten de vele opties qua kleuren en stijlen, de hoge isolatiewaarde en de lange levensduur. Een prima keuze voor de kozijnen van jouw aanbouw dus!