Al gehoord van de nieuwste hippe woontrend? Biophilic design staat voor een interieur dat de nadruk legt op levende, natuurlijke vormen. Ook biophilic design in de keuken is op dit moment hot, en het levert een erg mooie en rustgevende ruimte om heerlijk in te koken op. Kom erachter welke prachtige, eerlijke decoratie bij zo’n interieur hoort, en hoe je zelf een biophilic keuken design maakt.
Wat betekent biophilic design in de keuken?
“Biophilic” staat voor “liefde voor het leven”. In dit geval voor het natuurlijke leven, dat in ons huis helaas grotendeels buiten de deur blijft. Liefde dus voor planten, hout, water, aarde, natuursteen en natuurlijk textiel. Een biophilic haalt de mooie natuurlijke materialen, vormen en texturen naar binnen toe. Omdat de mens eigenlijk in de wilde natuur thuishoort, zorgt deze trend voor een rustgevende omgeving om gezond en lekker in te koken. Zonder dat je het bos in hoeft om wilde nootjes en vruchtjes te verzamelen!
Hoe laat de stijl van een biophilic keuken interieur zich omschrijven?
Veel elementen uit deze ‘nieuwe’ trend zagen we al eerder in de Urban Jungle trend: grillig hout, levende planten, veel gebruik van de kleur groen. Biophilic keuken design heeft ook kenmerken van de bekende Japanse en Scandinavische woonstijlen. De meubels, kleur en textiel zijn hier nuchter, bescheiden, zonder veel opsmuk en smaakvol. Hout, wol en steen zijn in; plastic en metaal zijn uit den boze.
En deze interessante woonstijl spreekt nog andere zintuigen aan dan het gezicht en de tastzin. Een subtiele playlist met natuurgeluiden op de achtergrond, verstuivers en geurstokjes met echte bloemen- en bladerengeuren, zachte smartlampen die van tint veranderen met het verloop van de dag. Met al deze elementen laat je je keuken méér lijken op onze natuurlijke leefomgeving. En dat merk je aan je humeur en je stresslevel.
Kleuren voor jouw biophilic design in de keuken toe
Klinkt dit allemaal aantrekkelijk? Wil je zelf een biophilic design in de keuken creeren? Begin eens te kijken naar de kleurcombinatie. Alle bescheiden tinten die je in de (West-Europese) natuur kunt tegenkomen, liggen fijn in het oog en geven je een gevoel dat je in je keuken thuishoort. Beige van rivierzand, donkergroen van loofbomen, bruin van de aarde, lichtgeel van hout, diepblauw van de zee en donkerpaars van de heide. Dat zijn fijne nuances die samen één harmonieus geheel vormen. Gebruik ze in de keukentegels, de buitenkant van de kastdeuren en de vloer, het textiel van de keukenstoelen. Zo komen je hersenen tot rust en kan je je beter concentreren op het maken van de lekkerste gerechten.
Deze elementen verwerk je in je biophilic keuken design
Natuurlijk heb je in je keuken een deel van de ruimte nodig voor snijden, koken en eten. Gelukkig blijven er vast nog planken, wanden, kastjes, tafels en vensterbank over die je kunt aankleden met natuurlijke materialen en objecten. Groene, liefst inheemse kamerplanten in aardewerken potten zonder overdreven versiering zijn een goede toevoeging. Mooie keien kan je in een mand van natuurvezels uitstallen of tegen de muur metselen. Grillig kienhout, zelf gezochte takken en gevlamde schaaldelen monteer je tegen de muur. En meubels van gerecycled of ongeschild hout zijn de bekroning van jouw biophilic design in de keuken!