hygge

Ondertussen is de Deense term Hygge ook ver buiten Scandinavië al een populair begrip. Hygge is een intens zalig gevoel van samenzijn op een gezellige plek. Het doet je denken aan een knusse winteravond, houten vloeren en gezellige dekentjes. Ook in België appreciëren wij die gezelligheid enorm. Hygge, en bij uitbreiding de Scandinavische stijl, wordt de laatste jaren steeds populairder. Zou je graag je slaapkamer een Scandinavische touch geven, maar weet je niet waar te beginnen? Hieronder vind je enkele tips.     

Natuurlijk  

Wie aan Scandinavië denkt, denkt aan natuur, natuur en nog eens natuur. En die natuurlijke en duurzame elementen vind je vaak terug in een Scandinavisch interieur met bijpassende decoratie. Hoe kan je dat zelf in je slaapkamer toepassen?  Probeer zoveel mogelijk met hout te werken: kies niet alleen voor parket, maar ga bijvoorbeeld ook voor een houten bed of houten nachtkastjes. Licht hout, zoals dennenhout, is de beste keuze. Ook een rieten lamp of een rieten wasmand versterken dat natuurlijke en duurzame gevoel.   

Lichtrijk  

In Scandinavische landen zoals Noorwegen en Finland kunnen de uren zonlicht in de winter heel beperkt zijn. Daarom bouwen ze doorgaans erg lichtrijke huizen. Ook in je slaapkamer is het heel aangenaam om grote ramen te hebben. Is dat een te grote ingreep voor jou? Dan kan het bijvoorbeeld helpen om je muren wit te schilderen. Lichte tinten vergroten namelijk ook de slaapkamerruimte. Plaats ook nog een grote spiegel en je kamer wordt meteen dubbel zo groot en lichtrijk.  

Minimalistisch  

Scandinaviërs hebben de gewoonte om alles heel praktisch en nuttig in te richten. Overbodige rommel? Weg ermee! Alles wat je in je slaapkamer zet, moet een nuttige functie hebben. Een bed, nachtkastjes en een kledingkast zouden dus eigenlijk voldoende moeten zijn. Die rust in je slaapkamer zal bovendien ook voor rust in je hoofd zorgen!  

Mix       

Wat je wel kan doen én wat ook matcht met de typisch Scandinavische stijl, is om verschillende texturen met elkaar te combineren. Zo kan je bijvoorbeeld een linnen dekbedovertrek combineren met een grof gebreid dekentje of een schapenvelletje. Ook met de stof van je gordijnen kan je spelen.  

Planten  

Tot slot, de enige niet functionele elementen die Scandinaviërs wel in hun slaapkamer accepteren, zijn planten. De groene tinten versterken het natuurlijke gevoel en zuiveren bovendien de lucht en houden de luchtvochtigheid op peil. Dus eigenlijk kom ik al op mijn woorden terug: zelfs planten zijn onmisbaar in het Scandinavisch interieur.