Hoe kan je een huis verkopen zonder makelaar

De huizenmarkt koelt af in sommige regio’s, maar dat betekent niet dat een woning verkopen zonder makelaar onmogelijk is. Ongetwijfeld kan in een aantal gevallen een makelaar voor een meerwaarde zorgen, maar weet dat een huis verkopen zonder makelaar zeker niet onmogelijk is. Vandaag de dag zijn er heel wat tools om uw woning onder de aandacht te brengen, en er zijn zelfs spelers die uw woning opkopen. 

Uw huis verkopen via het internet 

De tijd dat u een bord aan uw woning moest hangen en/of in de etalage van de makelaar moest prijken met uw woning, ligt achter ons. Vandaag de dag zoeken mensen hun woning via immo-sites en daar kunt u van profiteren om uw woning te verkopen zonder makelaar. Door uw woning tegen een kleine vergoeding online te plaatsen, kunt u makkelijk uw eigen woning verkopen. U moet er dan wel de bezichtigingen en het inplannen van de afspraken bij nemen. Een huis verkopen zonder makelaar kost dus wat meer moeite, maar u bespaart uiteraard wel op de commissie. Hoewel deze commissie de voorbije jaren is gedaald en afhankelijk van de service, kan deze alsnog oplopen tot ongeveer 3%. Uw woning verkopen zonder makelaar scheelt dus een flinke slok op de borrel. 

De notaris als alternatief 

Weinig mensen maken er gebruik van, maar weet dat ook een notaris uw woning kan verkopen. Deze niet echt commerciële oplossing vormt een alternatief. De notaris zal uw woning niet heel actief in de markt zetten, maar kan wel alle nodige zaken ondernemen. Uw woning verkopen zonder makelaar, maar via de notaris, is niet echt een goed idee als u het onderste uit de kan wil halen. Weet trouwens dat uiteindelijk elke verkoop via de notaris moet passeren voor het papierwerk. Dit wil echter niet zeggen dat u de verkoop aan de notaris moet overlaten. 

Een makelaar kan uiteraard wel 

Toch beroep doen op een makelaar? Dat kan perfect. Er is keuze zat in makelaars en we raden dan ook aan er een 3-tal uw woning te laten schatten. Kies voor een regionale makelaar die de buurt kent. Deze kan vaak perfect de juiste verkoopprijs inschatten, aangezien er kan vergeleken worden met recente verkopen. 

Verkoop uw woning aan een opkoper 

Een redelijk nieuw fenomeen is het verkopen van uw woning aan een opkoper. Dit zijn gespecialiseerde firma’s die op basis van een bezoek, zowat meteen een bod doen. Dit heeft als voordeel dat u quasi onmiddellijk van uw woning af bent en over het geld beschikt. Zo’n speler verkoopt uw woning dan door – al dan niet na een renovatie – of gaat er een nieuw project ontwikkelen. Vandaag de dag zijn er meer en meer bedrijven die zo werken en vaak gaat het om een zeer correct bod. 

Alternatieven genoeg 

U merkt het, een huis verkopen zonder makelaar is helemaal niet zo complex. Gaat u verkopen, dan kan u dit zeker overwegen. De kosten van een makelaar lopen snel op en er zijn heel wat alternatieven om meer over te houden.