Je eerste huis inrichten 5 handige tips

Ga je voor het eerst op jezelf wonen? Wat spannend! Of je nu je eerste huis hebt gekocht of je studentenkamer hebt ingeruild voor een woning: je eerste huis inrichten is een geweldig avontuur. Echter komt er ook veel bij kijken, van het maken van een indeling tot het kiezen van nieuwe meubels. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met je budget. Heb jij al overal aan gedacht? Met de volgende tips komt het inrichten van je eerste huis helemaal goed!

1. Eerste huis inrichten: maak lijstjes en moodboards

Wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen, heb je veel dingen nodig. Houd het overzicht door lijstjes te maken met alle benodigdheden. Op die manier ben je zeker dat je niets vergeet. Bovendien voorkom je zo miskopen en bespaar je een pak geld. Dit is handig meegenomen want verhuizen is al duur genoeg! 

Je kunt ook een moodboard maken ter inspiratie, bijvoorbeeld op Pinterest. Daar kan je bijhouden welke kleuren, meubels en accessoires je mooi vindt. Zo voorkom je ook dat je van alles in de winkel koopt wat uiteindelijk niet bij elkaar past. Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat geldt ook voor het inrichten van je eerste woning.

2. Neem niet alles aan 

Het klinkt logisch, maar toch gaat het hier dikwijls mis: houd rekening met de ruimte in je nieuwe woning. Wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen, heb je waarschijnlijk goed  bedoelende ouders, vrienden en familie die je van alles willen geven wat ze nog op zolder hebben staan. Dat is natuurlijk heel lief, maar let erop dat je niet met allerlei meubels komt te zitten die totaal niet bij elkaar passen. Als je alleen woont, heb je geen heel grote bank of een eettafel voor acht personen nodig. Het is goed bedoeld, maar neem alleen de items aan waar je echt iets aan hebt. 

5 handige tips om Je huis in te richten

3. Koop witgoed in de aanbieding

Hoe je het ook draait of keert: je eerste huis inrichten is niet goedkoop. Als je voor het eerst alleen gaat wonen, heb je waarschijnlijk ook witgoed nodig zoals een wasmachine en droger. Witgoed is best duur maar gelukkig kan je sommige apparaten goedkoper op de kop tikken door ze in de aanbieding te kopen. Neem regelmatig een kijkje bij verschillende winkels en webshops, en vergelijk de prijzen goed met elkaar. 

4. Kies de beste abonnementen voor jou

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, moet je ook een energieleverancier en internetprovider kiezen. Kies niet meteen de eerste de beste. Neem rustig de tijd om alle abonnementen te bekijken en kies de beste optie die bij jouw situatie past. Houd bij je keuze rekening met eventuele welkomstcadeaus voor nieuwe klanten, maar kijk ook zeker naar de voorwaarden. Hoe lang zit je aan een contract vast? En heb je alle geleverde diensten wel nodig? Iedere euro telt als je voor het eerst op jezelf woont dus neem geen overhaaste beslissingen.

Je huis inrichten 5 handige tips

5. Ga voor tweedehands

Tenslotte kan je met tweedehands meubels en accessoires veel geld besparen. Daarnaast creëer je er een unieke sfeer mee want de kans is klein dat je buur dezelfde bank heeft. Neem een kijkje op tweedehands websites en breng een bezoekje aan de kringloopwinkel. Je zal versteld staan van de leuke meubels en accessoires die je daar allemaal tegenkomt! Van een vintage bank tot een unieke bordenset. Zo maak je het inrichten van je eerste huis leuk en betaalbaar!