langer thuis wonen tips

Een van de grootste obstakels voor wie minder mobiel is? De trap op- en aflopen. Want hoewel je gezond bent en zelfstandig leeft, is de trap nemen een moeilijke en gevaarlijke klus. Een traplift elimineert die hindernis, waardoor je langer van je vertrouwde woonst geniet. Met deze 4 tips kies je de juiste aanbieder.  

1. Kies voor een aanpak op maat

Een traplift is altijd maatwerk. Want de lift moet op je trap passen (recht, gebogen of steil) én bij jezelf. Daarbij spelen niet alleen je verlangens op het vlak van comfort een rol – zoals een automatisch opklapbare voetensteun of een draaibare zitting – ook je smaak is van belang. De perfecte traplift gaat immers op in je interieur. Idealiter kies je dus zelf het model van je traplift, net als de kleur en het materiaal van de zitting. 

Je trap, wensen en interieur: drie essentiële elementen die bij iedereen verschillen. Pik dus een aanbieder uit die op gesprek komt om naar jouw verhaal te luisteren. Zo ben je zeker dat je een traplift kiest die helemaal op je lijft en je trap is geschreven. 

2. Vraag naar een ‘testrit’

Bij een auto kan je doorgaans een testrit maken en ook bij trapliften is dat intussen een gangbare praktijk. Zoek dus een leverancier met een toonzaal waar je alle modellen uitprobeert. Marktleider Otolift heeft zelfs een demonstratiewagen. Die komt tot bij jou, waardoor je thuis het comfort van de verschillende modellen test.

3. Informeer naar het volledige kostenplaatje  

Naast de aankoopsom van de traplift, zijn er vaak verborgen kosten. Denk aan de levering en de plaatsing. Vraag dus naar de volledige prijs.  

En ook de nazorg is cruciaal. Hoeveel jaar garantie geniet je? Kan je bij de leverancier terecht voor een onderhoudsbeurt? En wat bij technische storingen? Bepaalde aanbieders hebben een servicedesk die steeds beschikbaar is en verschillende teams op de baan om eventuele defecten vlot te verhelpen. 

De garantie, een jaarlijks onderhoud, uitgebreide servicemogelijkheden, een directe korting op je aankoop of een eerlijke restwaarde als je je traplift verkoopt.  De formules zijn eindeloos. Vraag dus zeker naar de mogelijke opties. 

4. Overweeg huren of tweedehands

Heb je slechts tijdelijk een traplift nodig, dan hoef je niet kopen. Bij fabrikanten zoals Otolift kan je vanaf een korte periode al een traplift huren. Blijk je later de traplift toch langer nodig te hebben, dan kan je zonder problemen alsnog kopen.

Om de prijs te drukken, kan je ook kiezen voor een tweedehands model: even veilig, maar met wel een lager prijskaartje. 

Otolift – de marktleider in de Benelux voor trapliften – lost bovenstaande eisen ruimschoots in. Neem een kijkje op de website