Vanaf 1 januari 2020 moeten alle woningen in Vlaanderen op iedere verdieping minimaal één rookmelder hebben hangen. Woningbrand is nog steeds een groot gevaar in België dat jaarlijks vele doden opeist. Rook kan zich snel verspreiden en het hele gezin overvallen wanneer je ligt te slapen. Naast een rookmelder die piept zijn er ook andere manieren om de woning te beveiligen. Daarom kiezen we naast rookmelders in 2020 ook voor een aantal andere slimme gadgets in huis.
Rookmelder verplicht vanaf 2020
Het zal je niet ontgaan zijn, anders stellen we je graag nog even op de hoogte; met ingang van 1 januari 2020 dient iedere woning voorzien te zijn van rookmelders. In de meeste gevallen meervoud, want op iedere verdieping moet een rookmelder die piept bij rook geïnstalleerd worden. Er worden dan ook vaak sets aangeboden van meerdere melders. Soms op zichzelf staand, maar ook steeds vaker ‘slimme’ rookmelders die met elkaar verbonden zijn. Of zelfs met alle smart home apparaten in huis. Zo is er de Somfy rookmelder met een batterij die vijf jaar meegaat én gekoppeld kan worden met de Somfy TaHoma smart home hub. Zo kun je bij rook op de begane grond ook het alarm boven en zelfs op zolder laten luiden. Sterker nog, je kunt alle slimme apparaten in werking stellen om iedereen in (en buiten) de woning op de hoogte te stellen van gevaar. Daarnaast kan het een deel uitmaken van een vluchtplan. Daarover lees je hieronder meer, bij onze lijst met zes slimme gadgets die jouw woning veiliger zullen maken.
1. Smartphone
Wanneer de rookmelder piept in de keuken maar je ligt boven heerlijk te slapen, dan kan het al te laat zijn. Laat de melding via het netwerk ook luiden op je smartphone die waarschijnlijk toch al op het nachtkastje ligt. Dit werkt ook buiten het thuisnetwerk, wanneer je van huis bent krijg je direct een melding bij onraad. Dan kun je direct maatregelen nemen.
2. Luidsprekers
Met de Google Home, Sonos One, HomePod of een Echo Dot kun je door de hele woning muziek laten klinken. Maar dat kan natuurlijk ook een alarmsignaal zijn. Koppel de slimme rookmelders aan de luidsprekers en bestrijk iedere vierkante meter van de woning met een hoorbaar signaal. Met de intercom functie kom je direct in contact met huisgenoten in andere kamers.
3. IP camera
Wanneer je naast een ‘neus’ voor rook ook een paar extra ‘ogen’ in huis wilt halen kun je een IP camera kopen. Omdat een IP camera via Wifi werkt, kun je deze laten activeren wanneer een Wifi rookmelder afgaat. Zo zie je direct wat de oorzaak is van de rook. Er zijn uiteraard nog veel meer toepassingen van bewakingscamera’s voor zowel binnen als buiten de woning.
4. Smart lights
Veel gevaarlijke situaties ontstaan in de avond en nacht, je wilt in een noodsituatie snel reageren zonder naar de lichtknop te zoeken. Daarvoor gebruik je smart lights en een heel eenvoudig scenario; rookmelder activeert, lampen aan. Zo kun je snel en veilig de woning verlaten. Het is zelfs mogelijk om zo een vluchtroute te bepalen, je kunt bijvoorbeeld ook de lampen rood laten knipperen om aan te geven dat er gevaar is.
5. Elektrische rolgordijnen
Net zoals je de lampen kun inschakelen, is het ook mogelijk om de raamdecoratie te openen. Zo is er meer zicht naar buiten maar ook naar binnen. Denk aan de buren of de brandweer die direct kunnen zien waar er een mogelijk gevaar bestaat. Wanneer je een garage aan huis hebt kun je daar ook een automatische garagedeuropener op installeren.
6. Slimme sloten
Dit is een voor de hand liggende optie die je zeker kunt overwegen; vervang sloten met sleutel voor slimme sloten die openen op basis van een automatisch signaal. Je kunt daarbij kiezen voor systemen met en zonder behoud van de sleutel. Ook kun je de criteria voor openen en sluiten naar wens instellen. De deur zal niet direct openzwaaien, alleen de vergrendeling wordt eraf gehaald. En dat zal in een noodsituatie tijd besparen die levens kan redden!
Veiligheid in huis doe je samen
Preventieve maatregelen in en rond de woning zijn altijd beter dan achteraf blussen. Een rookmelder die nooit in werking hoeft te treden is toch het beste. Denk aan koken op inductie, meer op stroom dan met andere bronnen van energie, en opletten met sigaretten of andere hittebronnen. Spreek met alle gezinsleden een duidelijk vluchtplan af, inclusief wie de hond meeneemt of de kom met goudvissen redt. Zo voorkom je onduidelijkheid en onrust in stressvolle situaties.