Wist je dat ongeveer 55 procent van de mensen die gaan verhuizen gebruik maken van een verhuisbedrijf? Van deze groep kiest er 12 procent zelfs voor om de gehele verhuizing uit te besteden. Dat betekend dat ook de spullen ingepakt en uitgepakt worden voor je. Een verhuizing is één van de stressvolste gebeurtenis in het leven. Naast het overlijden van een dierbare en een scheidingen staat verhuizen op nummer drie. Met deze vijf tips kun je jouw verhuizing regelen met zo min mogelijk stress.
1. Kies een betrouwbaar verhuisbedrijf
Het inhuren van een verhuisbedrijf is helaas geen garantie voor een zorgeloze verhuizing. Veel verhuisbedrijven zijn niet gekwalificeerd en maar minimaal of helemaal niet verzekerd. Daarbij komen verhuizers geregeld hun afspraken niet na. Ze komen niet opdagen of veel te laat bijvoorbeeld, waardoor jouw gehele planning in de soep loopt. Ben jij op zoek naar een verhuisbedrijf? Kijk dan goed of het bedrijf dat je voor ogen hebt een erkend verhuisbedrijf is. Lees eventueel de recensies die over hun diensten geschreven zijn op het internet voordat je een offerte aanvraagt.
2. Let op de prijsverschillen
Een slechte inschatting van de hoeveelheid werk kan ervoor zorgen dat de prijs voor je verhuizing hoger uitvalt dan was afgesproken. Dat is natuurlijk geen eerlijke zaak. Het verhuisbedrijf had beter moeten schatten en indien nodig even moeten komen kijken voordat ze de klus aannamen. Werkt het verhuisbedrijf met een all-in prijs, dan is het risico van een verkeerde inschatting voor de verhuisservice zelf. Heb je een offerte op basis van een uurloon gehad dan kunnen zij dus een nacalculatie sturen met eventueel hoge extra kosten. Kies daarom nooit de eerste beste verhuizer die je ziet. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijs. Kijk bijvoorbeeld fook of er een extra toeslag berekend wordt voor als je in het weekend wilt verhuizen. Wil jij een schappelijke prijs voor een goed verhuisbedrijf? Kies dan voor een student verhuis service. Door goedkope maar gespecialiseerde werkkrachten in te zetten zoals studentverhuizers, blijft de prijs laag en de kwaliteit hoog.
3. Verzekerd voor de spullen die een verhuisbedrijf vervoert
Niks is zo zuur dat als je spullen die verhuisd zijn door een verhuisbedrijf, kapot zijn op het moment dat ze in je nieuwe huis zijn aangekomen. Je zou denken dat als een verhuisservice je spullen vervoert zij aansprakelijk zijn voor de kosten van de kapot gegane spullen. Helaas is niets minder waar. Kijk dus voordat je kiest voor een verhuisbedrijf of al je spullen goed verzekert zijn. Kijk ook voor hoeveel je spullen verzekert zijn. Keert het verhuisbedrijf bij een kapot gegaan product de dagwaarde uit of de nieuwwaarde? Niet erkende verhuisbedrijven rekenen vaak een eigen risico. Bij een schade wordt dan dus niet alle schade vergoed. Ben je al verhuisd en heb je problemen ondervonden met het verhuisbedrijf dat je had ingeschakeld? Ga dan naar de Geschillencommissie Verhuizen om alsnog je recht te halen of in ieder geval een melding te doen.
4. Start op tijd met zoeken en maak een persoonlijke afpsraak
Op het moment dat je weet op welke dag je wilt gaan verhuizen, is het slim om direct op zoek te gaan naar een verhuisbedrijf. Zo hebben jullie beide de mogelijkheid om de verhuizing goed voor te bereiden. Omdat niet één verhuizing hetzelfde is, zou een verhuizer eigenlijk altijd even de moeite moeten nemen om op locatie te komen kijken. Zo weet hij precies wat er gedaan moet worden en kan op deze manier ook een veel betere inschatting maken en een passende offerte uitbrengen. Daarnaast is een verhuizing, zeker als je ervoor kiest om ook je spullen in en uit te laten pakken, best wel een persoonlijke klus. Het is dan voor beide partijen prettig om al even kennis gemaakt te hebben. Biedt het verhuisbedrijf een persoonlijk bezoek op locatie voorafgaand aan de verhuizing niet zelf aan, vraag er dan gewoon om.
5. Een goede voorbereiding is het halve werk
Dit geld voor zowel jezelf als voor het verhuisbedrijf. Denk goed na over wat jij verwacht van het verhuisbedrijf dat je in gaat zetten. Geef dat ook duidelijk aan. Zorg jij ervoor dat al jouw spullen al in dozen klaarstaan bij de voordeur, of wil je liever dat de verhuizers helpen al je spullen in te pakken zodat je niet al weken lang tussen de dozen leeft? Natuurlijk zitten er verschillende prijskaartjes aan deze twee werkwijzen. Overleg dus goed en zorg ervoor dat jullie weten wat jullie van elkaar kunnen verwachten. Zorg voor een goede voorbereiding en zorg er dus ook voor dat het verhuisbedrijf zich goed kan voorbereiden op jouw verhuizing. Dit scheelt uiteindelijk veel tijd, ergernissen en heel veel extra kosten.