Een ruimte luchtig inrichten

Je huis is misschien ruim als je kijkt naar het totale aantal vierkante meters. Het is echter waarschijnlijk dat je ten minste één kamer hebt die compacter is en daardoor speciale aandacht nodig heeft bij het inrichten ervan. Het type en de grootte van meubels en accessoires die je kiest, kunnen de uitstraling van de kamer echt veranderen. In deze blog geven we dan ook tips over het voorkomen dat kleine ruimtes krap lijken.

Geen getextureerde meubels

Bij het plannen van de ideale indeling van een ruimte gaat het niet altijd alleen om de grootte van het meubilair. De feitelijke uitstraling van het stuk, ongeacht de grootte, kan de algehele esthetiek van een kamer beïnvloeden. Experts op het gebied van woninginrichting raden aan om elk meubelstuk met textuur te vermijden als je je kamer groter wilt laten lijken dan hij is. Textuur in meubels of stoffen kan de optimale lichtreflectie in een kleine kamer verminderen. Veel getextureerde meubelstukken, zoals de Victoriaanse, kunnen de kamer er kleiner en vol en vaak zelfs verstikkend uit laten zien.

Dat betekent echter niet dat je getextureerde of design meubels helemaal moet vermijden. Als je een bank, stoel of kast hebt waar je van houdt, gebruik die dan. Het hebben van slechts één druk meubelstuk in een kamer houdt de focus op dat item zonder afleiding van andere meubels die een kleinere kamer rommelig kunnen laten lijken.

Denk na over het gebruik

Als je weinig ruimte hebt, moet alles in een kamer een doel hebben, maar niet alles in een kleine ruimte kan maar één doel dienen. Als je een poef hebt met een speciale stoel, zorg er dan voor dat deze bijvoorbeeld ook een opbergplek is. Zelfs de muren in een kleine ruimte moeten zo zijn ontworpen dat ze meer kunnen dan alleen een fotowand zijn. Gecombineerde functies zijn zeer welkom in een kleine ruimte, zoals een ​​poef met opbergruimte die ook als salontafel is te gebruiken.

Een kleine ruimte luchtig inrichten

Zorg ervoor dat de stukken die je selecteert, ten minste twee of meer doelen dienen. Voorbeelden zijn het gebruik van een dressoir als nachtkastje of een salontafel die open kan om dekens in op te bergen. Zelfs een bureau dat dienst kan doen als eettafel. Verdubbel kleinere stukken zoals bijzettafels die tegen elkaar kunnen worden geschoven om als salontafel te dienen en ook afzonderlijk kunnen worden gebruikt.

Minder is meer

Als je leefruimte klein is, kom je misschien in de verleiding om deze te vullen met alle boekenkasten, stoelen, loveseats om het meeste uit elke centimeter te halen. Dat leidt echter alleen maar tot rommel, wat weer leidt tot meer stress. Wanneer elk deel van de ruimte van de kamer volstaat, heeft het oog geen plek om te rusten.

Als je ogen niet kunnen rusten in een kamer, dan is de kamer zelf niet rustgevend. Het zal moeilijk zijn om ervan te genieten om in die ruimte te zijn als de kamer chaotisch is, dat wil niemand! We willen allemaal dat elke kamer in ons huis vredig en positief is voor onze levensstijl, dus wees selectief met betrekking tot de meubels en kunstwerken die je voor elke kamer kiest, ongeacht de grootte.

Het is een algemene misvatting dat je voor meerdere kleine meubelstukken in een kleine ruimte moet gaan. Hoe meer stukken, hoe geslotener een ruimte eruitziet. Je kunt beter een of twee grote meubels hebben dan zes tot zeven kleine.

Hoe belangrijk is kleur?

Een kleine ruimte heeft vaak geen raam of enige vorm van natuurlijk licht. Hoe dan ook, de ruimte heeft dit eigenlijk nodig om het een luchtig, ruimer gevoel te geven. De eerste regel hier is om de muren van de kamer een lichte kleur te geven, zo eenvoudig mogelijk. Voor de meubelstukken die je in een kleine kamer plaatst, moet je ook zoeken naar items die lichter van kleur of toon zijn. Donkere meubels kunnen licht absorberen en je ruimte er kleiner uit laten zien.

kleine ruimte luchtig inrichten

De kleur van het meubilair is niet de enige overweging wanneer je probeert een kleinere ruimte groter te laten lijken. Welk schema je ook leuk vindt, blijf erbij. Met continuïteit kom je een heel eind, of het nu allemaal donker of allemaal licht is. Dit zal helpen om de ruimte groter te laten lijken. Bewaar je gedurfde of bedrukte muur patronen voor de grotere ruimtes in je huis.

Zelfs een kleine ruimte in huis kan stijl en functie toevoegen met de juiste indeling. Deze tips geven je een goede start om een ​​look te creëren die helemaal van jou is en tegelijkertijd bruikbaar is in een kleine ruimte.

Lees ook: Creëer ruimte in een kleine badkamer