Wat kun je doen tegen stank uit doucheputje

Je kent het vast wel: wil je net even een heerlijke douche nemen, komt er ineens een vreselijke stank uit het doucheputje. Het is niet zo vreemd dat je doucheputje en gootsteen wat sneller stinken. Deze oppervlaktes worden dikwijls nat waardoor het een ideale plek is voor schimmels. Daarnaast blijven er ook gemakkelijk haren en zeepresten achter. Dit in combinatie met een vochtige ruimte, zoals de badkamer, is vragen om problemen. Wat kan je doen tegen stank uit doucheputje? En hoe kan je een stinkend doucheputje voorkomen? Je leest het in dit artikel!

Wat kan je doen tegen stank uit doucheputje? 

1. Baking soda 

Met baking soda kan je werkelijk alles schoonmaken, dus ook het stinkende doucheputje. Als je putje nog niet zo lang stinkt, kan je eerst proberen om ¼ deel baking soda met één deel water te mixen. Roer dit door elkaar en spoel het mengsel door het doucheputje. Laat dit even inwerken en na vijf minuten kan je naspoelen met heet water. 

Deze tip werkt overigens ook goed tegen schimmel in de badkamer. Je kunt er bijvoorbeeld donkere vloertegels en voegen mee schoonmaken. Binnen no time is je hele douche weer zo goed als nieuw!

2. Koffieprut 

Koffie is een fantastische geurvreter. Heb je een bakje koffie gezet? Gooi het koffieprut dan niet meteen weg, maar spoel het met heet water door het putje in de douche. Voor het beste resultaat moet je dit een paar dagen herhalen. Wanneer de koffiegeur is verdwenen, zal de vieze geur waarschijnlijk ook uit het putje verdwijnen.

3. Azijn en soda 

Werken de bovenstaande trucjes niet? Of is de stank te hardnekkig? Neem er dan een fles azijn en een pak soda bij, en maak je eigen gootsteenontstopper! Zo ga je te werk: giet een kopje met soda door het afvoerputje en wacht vijf minuten. Giet er daarna een kopje azijn in. Let op want dit gaat borrelen en kan een beetje omhoog komen. Laat dit mengsel gedurende twee uur inwerken. Breng vervolgens water aan de kook, laat dit een beetje afkoelen en giet dit door het putje.

Als je dikwijls last hebt van een stinkend doucheputje, kan het helpen om je afvoerputje iedere maand op deze manier preventief te ontstoppen. Op die manier voorkom je dat de stank terugkomt.

4. Chemische schoonmaakmiddelen

Je kunt natuurlijk ook een gootsteenontstopper kopen in de winkel. Dit werkt net zo goed maar is wel veel schadelijker voor je leidingen. Wanneer je het een paar keer gebruikt, kan dit niet zo’n kwaad. Echter is het niet aangeraden om iedere maand preventief een chemisch schoonmaakmiddel te gebruiken. In dat geval kies je beter voor één van bovenstaande opties.

Hoe voorkom je een stinkend doucheputje?

Ben je klaar met douchen? Spoel het putje dan even na met heet water. Op die manier zorg je ervoor dat overgebleven zeepresten wegspoelen en oplossen. De kans is namelijk groot dat je afvoerputje hierdoor verstopt raakt. Wanneer je haren op het putje ziet liggen, haal je ze het best direct weg. Controleer ook iedere week of er haren in het putje vast zitten. Hierdoor kan het water makkelijker weglopen en zullen er minder snel vieze geurtjes ontwikkelen. Trek hiervoor wel even schoonmaakhandschoenen aan!

Tenslotte is voorkomen beter dan genezen. Door maandelijks preventief je afvoerputje te ontstoppen, kan je een stinkend doucheputje voorkomen. Het is een klein klusje en dan kan je zorgeloos genieten van die heerlijke momenten onder de douche!