Er zijn weinig dingen zo gevaarlijk als een gaslek in huis. Als je een gaslucht waarneemt in huis, doe je er het beste aan om zo snel mogelijk de hoofdkraan van de gasleiding dicht te draaien en ramen en deuren open te zetten. Aardgas op zich is natuurlijk niet gevaarlijk, maar zodra het percentage oploopt, met name in een gesloten ruimte, kan dit natuurlijk ontploffingsgevaar met zich meebrengen.
Aardgas zelf is geurloos, maar vanwege de mogelijke gevaren die deze fossiele brandstof met zich meebrengt, wordt er handmatig een een sterke geur aan toegevoegd die door vrijwel iedereen gelijk te herkennen is. Zo zul je als je je gasfornuis opendraait en vergeet deze aan te zetten, al binnen enkele seconden een scherpe geur waarnemen en vliegensvlug de gastoevoer dicht draaien.
Het kan natuurlijk echter ook voorkomen dat je een gaslucht in huis ruikt terwijl je helemaal niet aan het koken bent. Dat wil dan nog wel eens de nodige risico’s met zich mee brengen. Je doet er dan ook goed aan om de leidingen regelmatig na te lopen. Controleer bijvoorbeeld de gasslang die aan je fornuis zit op kleine scheurtjes of andere beschadigingen. Ook dient de aansluiting voorzien te zijn van rubberen afsluitringen, die voorkomen dat er gas kan ontsnappen. Je doet er bovendien verstandig aan om de gasslang iedere vijftien jaar te vervangen. Het rubber van de slang wordt na deze tijd namelijk droog en poreus en kan scheuren.
Niet alleen in de keuken wordt gas gebruikt
Maar het is niet alleen de keuken waar je problemen met het gas kunt hebben. Ook de cv-ketel die je van warm water voorziet functioneert meestal met aardgas. En daarnaast zijn er ook genoeg mensen die thuis een gaskachel in huis hebben voor de verwarming. Hier gelden in principe dezelfde voorzorgsmaatregelen als die hiervoor genoemd zijn. Controleer leidingen, slangen en aansluitingen, om er zeker van te zijn dat er nergens een lek is ontstaan waardoor gas kan ontsnappen.
Daarnaast doe je er in het geval dat je een gaslucht ruikt, ook verstandig aan om elektrische apparaten uit te zetten. Een klein vonkje kan namelijk desastreuze gevolgen hebben als er sprake is van een gaslek. Na het dichtdraaien van de hoofdleiding dien je dan ook zo snel mogelijk je woning te verlaten en zorgen dat er niemand achter blijft. Bel vervolgens het Nationaal Storingsnummer of 112.
Laat apparaten die op gas werken nakijken door een erkende installateur
Het is aan te raden om de apparaten in huis die op gas werken regelmatig te laten nakijken door een officiële installateur. Het kan nooit kwaad om de cv-ketel, kachel of geiser met voldoende regelmaat te laten controleren. Het is in ieder geval niet aan te raden om zelf aan de slag te gaan en als doe-het-zelver te gaan sleutelen aan apparaten die met gas functioneren.
Mocht je onverhoopt toch een gaslucht blijven ruiken of een andere geur waarnemen die voor de nodige overlast zorgt, dan kun je natuurlijk altijd een expert bellen om de oorzaken nader te onderzoeken. Strooming is een vakkundig bedrijf dat bij jou thuis een luchtonderzoek kan uitvoeren om de bron van geuroverlast te achterhalen. Op deze manier kun je jezelf zekerheid verschaffen over wat voor geuren je in huis hebt en of deze mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Bovendien geven ze je tips of oplossingen om de problemen in de toekomst ver voorkomen.