Het zal niemand ontgaan zijn dat er de afgelopen jaren ingrijpende veranderingen hebben plaatsgevonden op de arbeidsmarkt. Waar het voorheen heel gebruikelijk was dat je een vast contract kreeg aangeboden bij een werkgever, waar je vervolgens jaren trouw in dienst bleef, is het landschap op de arbeidsmarkt ingrijpend veranderend en is het werken als zelfstandige die per project worden ingehuurd de nieuwe norm geworden.
Het mag meer dan duidelijk zijn dat het werken als zelfstandige op projectbasis behoorlijk anders is dat het in vaste dienst zijn van een baas. De verworven vrijheid maakt dat je gemakkelijker een keuze kunt maken tussen verschillende opdrachten, zonder gebonden te zijn aan een bepaald contract of een vaste werkgever. Daartegenover staat echter de financiële onzekerheid dat je op projectbasis werkt en er zelf verantwoordelijk voor bent om genoeg opdrachten binnen te krijgen, zodat je jezelf van een degelijk inkomen kunt voorzien.
De regels voor financiering zijn anders voor een zelfstandige dan met contract
Ook op andere vlakken komt dit verschil al snel om de hoek kijken. Aangezien je als zelfstandige of zzp-er op de arbeidsmarkt aan andere voorwaarden voldoet dan mensen die een vast contract hebben, heeft dit natuurlijk ook zijn gevolgen voor andere zaken. Zo zul je bijvoorbeeld bij het zoeken naar financiering voor een nieuwe woning aan hele andere voorwaarden moeten voldoen dan iemand die een vast contract (en daarmee een vast inkomen) heeft.
Gelukkig heb je vandaag de dag als zzp-er meer dan genoeg mogelijkheden om een passende hypotheek af te sluiten. Er zijn verschillende instanties op de markt die speciale hypotheken aanbieden voor zzp-ers. Vanzelfsprekend zijn de voorwaarden omtrent financiering voor een zogenaamde zzp hypotheek anders dan degenen die een vast dienstverband hebben, maar je hebt als ondernemer of zelfstandige verschillende mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten.
Een inkomensverklaring is sowieso verplicht als je een hypotheek wilt
Als je als zzp-er of zelfstandige een hypotheek wilt afsluiten, dan kun je er vrijwel zeker vanuit gaan dat je een inkomensverklaring zult moeten overleggen. Deze kun jij of een hypotheekadviseur probleemloos aanvragen bij verschillende partijen. Zodra je een inkomensverklaring kunt overleggen, wordt dit inkomen vervolgens voor 100% overgenomen door de kredietverstrekker.
De rente die wordt berekend over je lening kan vaak nog wel eens verschillen. Hierbij speelt het vaak een rol hoe lang je al als ondernemer actief bent. Als je minder dan twee jaar als zelfstandige actief bent, kunnen er andere regels gelden dan wanneer je al meer dan drie jaar als zelfstandige geregistreerd staat. Kredietverstrekkers willen natuurlijk zo min mogelijk risico nemen, waardoor er voor een beginnende ondernemer andere eisen worden gesteld en andere voorwaarden gelden dan voor iemand die al jaren als zelfstandige op de arbeidsmarkt actief is.
Je dient er daarom verstandig aan te doen je goed te laten voorlichten over de verschillende soorten hypotheken die er beschikbaar zijn voor ondernemers en zzp-ers. Er zijn meerdere kredietverstrekkers die zich specifiek richten op zelfstandigen en ondernemers, zodat je ongetwijfeld de juiste zzp-hypotheek kunt vinden die aansluit op datgene wat je zoekt!