haardhout

Tegenwoordig zijn er steeds meer plekken te vinden waar je haardhout kunt kopen, zelfs online. Zo kun je online bijvoorbeeld haardhout van www.haardhout.nl bestellen, die het zelfs vanaf 20 euro gratis thuis komen bezorgen. Waar iedereen vroeger dus op zoek ging naar een contact via wie men hout kon krijgen voor de open haard, is dit tegenwoordig veel makkelijker, daarnaast is dit hout dan bewerkt, wat ook weer voordelen oplevert. Welke? Dat lees je hieronder.

Ovengedroogd haardhout

De meeste grote bedrijven die openhaardhout aanbieden, maken dit eerst droog door middel van een oven, wat een hoop voordelen heeft. Zo krijgt het hout hierdoor een vochtigheidspercentage van zo’n 20%, waardoor het hout direct te gebruiken is en veel minder rookt. Daarnaast heeft het een veel hoger rendement, doordat het hout volledig opgestookt kan worden.

Geen ongedierte meer in het hout

Vaak hebben mensen naast hun kachel of openhaard een bak met haardhout staan en als dit direct uit de natuur komt, dan kan daar nog ongedierte in zitten, zoals houtworm. Door hout eerst in een over te drogen, dood je die en kunnen ze niet het hout van je woning intrekken. Veel mensen vergeten dit, maar het is een van de belangrijkste redenen om last te krijgen van houtworm in huis. 

Geen schimmels meer in het hout

Hetzelfde geldt voor schimmels. Die kunnen ook in hout zitten en een hoop schade aan je huis veroorzaken. Als een schimmel namelijk eenmaal is ontstaan, dan kan deze snel groeien. Ook dit voorkom je door haardhout te kopen dat in een oven is gedroogd, schimmels en ongedierte zullen dit proces niet overleven.

Het hout houdt zijn geur en kleur

Een ander voordeel van oven gedroogd hout is dat het niet gaat stinken. Vochtig hout kan dit wel gaan doen en zeker als je dat in huis op slaat, kan dat vervelend zijn. Gedroogd hout echter, behoudt zijn originele kleur en geur, waardoor het juist een aangename geur in huis kan verspreiden. Daarnaast ziet het er in een houtbak, of opgestapeld veel mooier uit en wordt het bijna een soort van decoratie in huis.

Alle voordelen op een rijtje

Samengevat heeft oven gedroogd hout dus een hoop voordelen. Door het lage vochtigheidspercentage brandt het veel beter en heb je een hoger rendement. Daarnaast kan het direct gestookt worden, zonder dat je last hebt van ongedierte of schimmel en behoudt het zijn kleur en geur, wat fijn is als je een deel van het hout in huis bewaard.