wanddecoratie ter versiering van je huis

Vandaag de dag zijn er 101 manieren om de muren van je huis aan te kleden, van wandkleden tot allerlei kunstwerken. Maar wat is nu mooier aan je wand dan een herinnering aan een heerlijke vakantie of een fijn moment met familie? Om die momenten op onze muren te krijgen kennen de meesten van ons de optie van een foto op canvas afdrukken… voor onze Franse lezers: dat is ‘photo sur toile’. Wist je echter ook dat je tegenwoordig die foto’s op allerlei soorten materialen kunt laten afdrukken? Elk van die materialen heeft zijn eigenschappen en uitstraling. In deze blog kijken we naar de verschillende soorten materialen waar foto’s tegenwoordig op worden afgedrukt.

Wat is een foto afdruk?

Een fotografische afdruk is een methode om een ​​digitale (of film) foto te maken en deze om te zetten in een fysieke afdruk, om bijvoorbeeld aan je muur te hangen. Het meest bekende type foto afdruk is een standaard papieren afdruk. Maar je kunt ook afdrukken op een aantal andere media, waarvan er tegenwoordig al vest veel zijn, en hierdoor kun je je afbeeldingen een andere uitstraling geven.

Wat is een afdruk medium?

Een afdruk medium verwijst naar het materiaal waarop een afdruk wordt gemaakt. Papier is een veelgebruikt afdruk medium waarop je een foto kunt laten afdrukken en vervolgens kunt inlijsten en ophangen. Er zijn echter tal van andere populaire media. Sommige van deze mediums zijn ontworpen voor een zeer “klassieke” look. Anderen streven naar een meer moderne uitstraling, zoals metaal en glas.

En zelfs binnen een enkel afdruk medium zijn er vaak meerdere methoden en stijlen om een ​​afdruk te maken. Je kunt dus zowel een modern ogende of een klassiek ogende afdruk op papier maken… of een afdruk in hoog contrast, of een vervaagde afdruk op papier, allemaal op basis van de verschillende soorten papier die worden gebruikt en de verschillende afdrukmethoden.

Over het algemeen heeft elk afdruk medium zijn eigen sterke en zwakke punten. Deze zijn meestal gegroepeerd in een paar categorieën, waaronder levensduur (hoe lang de afdruk helder kan blijven zonder te vervagen), algehele uitstraling en kosten (waarbij sommige afdruk media veel meer kosten dan andere). Laten we nu eens kijken naar de meest populaire soorten fotoafdrukken die beschikbaar zijn.

Foto’s afdrukken op canvas

Canvas afdrukken zijn mooi, elegant en passen in vrijwel elk huis. Ze zijn gemaakt door op canvas af te drukken en het vervolgens op een (meestal houten) frame te spannen. Canvas afdrukken bieden een mooie textuur voor de foto’s, dus ze zijn een uitstekende keuze als je die afbeeldingen een meer driedimensionaal gevoel wilt geven.

Canvas afdrukken hoeven niet te worden ingelijst, wat aanzienlijk op de kosten kan schelen. In de fotografiewereld zijn canvas afdrukken de laatste jaren echt populair geworden. Maak een wandeling op een prestigieuze kunstbeurs en je ziet links en rechts canvas afdrukken. Een leuke eigenschap van canvas afdrukken is het ontbreken van schittering, waardoor ze op allerlei locaties kunnen worden opgehangen. Hoewel canvas afdrukken niet de duurzaamheid van metaal hebben, bieden ze een mooi compromis, omdat ze zeker meer aankunnen dan een papieren afdruk, of in ieder geval een niet-ingelijste afdruk!

Metalen foto afdrukken

Metalen prints zijn enorm populair in de hedendaagse kunstwereld. Ze zijn gemaakt door inkt op metaal te printen en ze bieden prachtige kwaliteit met een moderne uitstraling. Dus hoewel je waarschijnlijk niet zou overwegen om een ​​metalen print in een oud pand op te hangen, zal het er geweldig uitzien in een fris, nieuw huis. Hoogwaardige metaal afdrukken gaan meestal lang mee, maar ze zijn wel iets duurder om te maken. Dus als je op zoek bent naar een paar familie posters voor je muren thuis, wil je misschien andere opties overwegen.

Aan de andere kant kunnen metalen prints behoorlijk wat slijtage aan (ze zijn tenslotte waterdicht!). En prints op metaal springen direct in het oog, dankzij de manier waarop ze de kleuren versterken en je afbeelding uit de achtergrond laten springen. Bovendien hoef je geen metalen prints in te lijsten, je kunt ze direct aan de muur bevestigen, wat je veel geld en hoofdpijn kan besparen. Dus als je op zoek bent naar een print van hoge kwaliteit die echt indruk kan maken dan is metaal zeker een goede keuze!