beste moment van het jaar om een nieuwe tuin aan te leggen

Kleine aanpassingen in een tuin kun je het hele jaar door doen. Maar wat als je een geheel nieuwe tuin aan wilt leggen? Welk jaargetijde is het meest geschikt? Daar gelden eigenlijk twee antwoorden: lente en herfst. Het ligt er ook maar net aan wat je met de tuin wilt.

Bestraten in het najaar

De grond moet vooral niet te vochtig zijn wanneer je bijvoorbeeld een terras gaat aanleggen met zware tegels. Dit doe je dus bij voorkeur in de nazomer, als er een periode met weinig regen is geweest. Met een beetje mazzel zijn er in september en oktober nog dagen dat je er lekker kunt plaatsnemen. Al is het buiten vertoeven in de winter de laatste jaren enorm toegenomen en zetten veel mensen een tuinhaard of vuurkorf neer.

Moestuin omspitten en inrichten: maart/april

Zodra de vorst uit de grond is, kan de moestuin in gebruik worden genomen. Dit houdt in: omspitten, verse tuinaarde toevoegen en de achter het raam opgekweekte groente- en kruidenplantjes in de grond zetten. Later beginnen kan ook, maar vanaf maart profiteer je optimaal van het moestuinseizoen. Ook andere planten slaan natuurlijk het beste aan het groeien in het voorjaar. Niet alle planten dus: per soort gelden andere ideale jaargetijden om in de grond gezet te worden. Kwestie van even een planten-app installeren of Wikipedia raadplegen!

Snoeien: huur zo nodig een erkende bomenverzorger in

Dan het snoeien van bomen, een klusje waar je graag een mooie dag voor uitzoekt. Het verschilt per boom in welk jaargetijde je dit doet. Over het algemeen is dit vanaf november, zegt de snoeikalender. Is een boom erg hoog, ga dan niet zelf klimmen en zagen, maar zoek naar een erkende bomenverzorger in de buurt. Deze zijn deskundiger dan hoveniers en snoeien de bomen op duurzame wijze. Het zijn tenslotte organismen die in de stress kunnen schieten. Dat zie je bijvoorbeeld als een fruitboom enorme takken gaat vertonen die rechtop groeien.

Andere werkzaamheden

Tot slot zijn er veel kleine werkzaamheden die eigenlijk het hele jaar door gedaan kunnen worden. Wie de zoekmachines raadpleegt, ziet bovendien dat de meningen behoorlijk uiteenlopen. De enige overeenkomst is hier dat al te grote ingrepen niet tijdens hartje zomer gedaan worden, laat staan tijdens een hittegolf, en ook niet in januari en februari. Borders creëren, onkruid wieden, struiken kortwieken, een pergola bouwen, een loungehoek realiseren of grond omspitten, het kan allemaal het beste in de tussenseizoenen, maar uiteindelijk ligt veel aan het weer. En onze eigen, goeie ouwe bloembollen dan? Die gaan sowieso in de herfst de grond in!