plissegordijnen

Tegenwoordig zijn er allerlei opties mogelijk voor je raamdecoratie. Waar lange tijd gordijnen de populairste waren, gevolgd door lamellen, zijn nu plisse gordijnen enorm populair. Maar wat zijn plisse gordijnen precies?

Veel uitvoeringen

Als je plisse gordijnen als raamdecoratie neemt blijft het in de zomer een stuk koeler in huis, terwijl de gordijnen in de winter de warmte binnen houden. Dit komt omdat dit soort gordijnen het hele raam kunnen afsluiten en er geen kieren hoeven te zijn zoals bij normale gordijnen of lamellen. Plissé gordijnen zijn er in allerlei uitvoeringen, en er zijn er ook met verduisterende stof, waardoor er geen zonlicht doorheen kan.

Top-down/bottom-up gordijnen

De meest voorkomende plisse gordijnen is de zogenaamde top-down/bottom-up variant. Dee werken verticaal als een accordeon, waardoor je de gordijnen zowel van boven naar beneden als van beneden naar boven kunt vouwen. Zo kun je de lichtinval precies zo regelen zoals je wil, en heb je ook totale controle over je privacy. Meestal bedien je dit soort gordijnen met een koord en koordrem.

Dag en nacht plisses

De dag en nacht uitvoering is ook een erg populaire variant van de plisse gordijnen, en eigenlijk een twee in één oplossing. De bovenzijde heeft namelijk een verduisterende stof, terwijl de onderzijde transparant is. Hierdoor kun je perfect de lichtinval bepalen, terwijl je je privacy behoudt.

Enkel plooi plissé

Een enkele plissé is eigenlijk een enkele laag gevouwen stof, waarbij de koordjes om de gordijnen op te trekken, via kleine gaatjes langs de zijkant door de stof heen lopen. Dit is vaak de goedkoopste variant, maar prima als je het geen probleem vindt als er nog een beetje licht doorheen komt. Dit komt omdat het gordijn bestaat uit een enkele laag.

Verduisterende honingraat plisses met zijgeleiding

Wil je de ruimte totaal donker hebben? Dan zijn verduisterende honingraat plisses met zijgeleiding de ideale oplossing. De verduisterende stof zorgt dat er geen licht door kan en door het u-profiel zijn er geen kieren aan de zijkanten. Doordat de lichtinval bij deze gordijnen minimaal is, wordt zij vaak gebruikt voor in de slaapkamer.