Watermeloen Peperomia plant onderhouden

Watermeloen peperomia (Peperomia argyreia) is enorm populair geworden onder liefhebbers van kamerplanten dankzij hun prachtige blad met watermeloenpatroon. Ze hebben een compacte groeiwijze en hun bladeren zijn niet alleen kleurrijk, maar hebben ook een glanzend uiterlijk dat vooral prachtig is als het zonlicht erop valt. Afkomstig uit Zuid-Amerika, watermeloen peperomia zijn tropische planten die van nature groeien in de onderlaag van het regenwoud en zich uitzonderlijk goed aanpassen aan binnenkweek.

Watermeloen Peperomia

Watermeloen peperomia planten zijn gemakkelijk te verzorgen, vooral als je wat ervaring hebt met kamerplanten. Als je de gewoonte hebt om je planten wekenlang te vergeten water te geven, is deze plant misschien niet iets voor jou, aangezien ze erg van water houden. Hoewel ze in de lente en zomer bloemen produceren, zijn deze onbeduidend en sommige telers kiezen ervoor om de bloemen af ​​te snijden, zodat de plant zijn energie kan richten op het produceren van bladeren.

Kies een locatie voor jouw watermeloenpeperomia die helder tot gemiddeld indirect licht ontvangt. Ze mogen niet worden blootgesteld aan langdurige perioden van direct zonlicht, omdat hun bladeren gevoelig zijn voor verbranding. Hoewel ze kunnen overleven in omstandigheden met weinig licht, zullen hun bladeren kleiner zijn en zal de groei traag zijn.

Bodem

De peperomia doen het goed in de meeste standaard potmixen zolang ze goed doorlatend zijn, maar ook wat vocht kunnen vasthouden. Vermijd grond die is samengesteld voor planten die de voorkeur geven aan een drogere grond zoals cactussen en vetplanten, omdat deze niet genoeg water opneemt. 

Hoe een Watermeloen Peperomia plant te onderhouden

Water

Laat de bovenste paar centimeter aarde tussen de gietbeurten uitdrogen en geef vervolgens grondig water. Watermeloen peperomia zijn gevoelig voor zowel te veel water als te weinig en mogen niet uitdrogen of voor langere tijd in het water blijven staan.

Temperatuur en vochtigheid

Watermeloen peperomia doet het goed in warme, enigszins vochtige omstandigheden. Dat gezegd hebbende, zijn typische huishoudelijke temperaturen en vochtigheidsniveaus voldoende voor deze tropische planten. Zorg er wel voor dat je peperomia uit de buurt wordt gehouden van ventilatieopeningen of tochtige ramen die de lucht rond de plant kunnen uitdrogen.

Kunstmest

De peperomia kunnen baat hebben bij regelmatige bemesting tijdens de groeiperiode. Gebruik in het voorjaar en de zomer om de 2-4 weken een uitgebalanceerde vloeibare meststof.

Watermeloen peperomia zijn gemakkelijk te vermeerderen en worden soms zelfs liefkozend “vriendschapsplanten” genoemd vanwege hoe gemakkelijk het is om je plant met een vriend te delen. Vermeerderen moet idealiter gebeuren tijdens het groeiseizoen, in de lente of de zomer. Watermeloen peperomia kan op twee manieren worden vermeerderd: door deling en door bladstekken.

Een gezonde watermeloen peperomia begint uitlopers te krijgen die kunnen worden verdeeld en in hun eigen potten kunnen worden geplant:

– Haal eerst de hele plant uit de pot, zodat je de wortels kunt onderzoeken en de uitlopers voorzichtig kunt scheiden.

een Watermeloen Peperomia plant onderhouden

– Identificeer de uitlopers die je van de plant wilt scheiden (het is het beste om uitlopers die kleiner zijn dan 3 cm in de originele pot te laten) en ontdoe de wortels voorzichtig van de hoofdplant.

– Plant de nieuw gescheiden uitloper in een eigen pot en geef de grond goed water.

– Plaats het op een locatie die medium tot fel indirect licht ontvangt en houd de grond de eerste 1-2 weken na scheiding constant vochtig.

– Na een paar weken kun je een regelmatig bewateringsschema hervatten.

In tegenstelling tot blad / stengel die wordt vermeerderd met andere planten, vertakken watermeloen peperomia zich niet op de plaats waar de stengel is afgesneden, dus als je eenmaal een blad hebt afgesneden, offer je die stengel permanent op. Houd hier rekening mee voordat je aan de slag gaat. Interessant is dat er twee manieren zijn om te vermeerderen met een enkele bladsnede. Volg deze stappen om te vermeerderen door bladstekken:

– Identificeer de bladeren die je wil gebruiken en snijd de stengel zodat het gescheiden blad nog 6-8 cm stengel over heeft.

– Neem het gescheiden blad en snijd het blad doormidden – scheid de “bovenkant” en de “onderkant” van het blad. Je houdt twee helften over, een met de steel er nog aan.

– Zet een bak klaar met gewone potgrond en bevochtig de grond voor het planten.

– Neem de bovenste helft van de bladsnede en plaats deze in de grond met de snijrand begraven en de bovenste helft boven de grond.

– Neem vervolgens de onderste helft van de stek en plant de stengel in de grond, met de rest van het blad boven de grond.

– Plaats daarna jouw vers gepotte stekken op een locatie die medium tot helder indirect licht ontvangt en houd de grond constant vochtig maar nooit drassig.

Na 1-2 maanden zou je nieuwe groei moeten kunnen zien uit de bladeren/stengels van de stekken. Laat de nieuwe planten een paar maanden staan ​​voordat ze in hun eigen bakken of potten worden overgeplant!