Welk dekbed past het beste bij jou

Er zijn veel verschillende soorten dekbedden beschikbaar. Maar welk dekbed past het best bij jou? Dit hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren voor in de slaapkamer. Zo is het vinden van het beste hoofdkussen ook belangrijk en heel persoonlijk. De volgende 3 stappen helpen je op weg om een goede keuze te maken m.b.t. welk dekbed het beste bij jou past.

Stap 1: Kies de juiste maat

Om een goede keuze te maken uit de verschillende soorten dekbedden, check je eerst hoe groot je bed is. Meet de breedte van je matras en tel hier 50 tot 60 cm bij op voor de ideale breedte van je dekbed. Voor de lengte van je dekbed heb je de keuze uit 200, 210 of 220 cm. Welke maat geschikt is hangt af van de lengte van je bed en je eigen lengte. Dit zijn in grote lijnen de formaten van de verschillende soorten dekbedden:

Eenpersoons dekbed: 140 cm bij 200-220 cm

Tweepersoons dekbed: 200 cm bij 200-220 cm

Lits-jumeaux: 240 cm bij 200-220 cm

Extra brede lits-jumeaux: 260/270 cm bij 220 cm

Voor kinderen zijn er ook nog speciale kindermaten verkrijgbaar.

verschillende soorten dekbedden

Stap 2: Bepaal de warmteklasse

De verschillende soorten dekbedden zijn verdeeld in 4 warmteklassen:

Klasse 1: Dekbedden met klasse 1 zijn het warmst en zijn geschikt voor koude winternachten. Heb je het vaak koud in bed? Kies dan voor een dekbed uit deze klasse.

Klasse 2: Klasse 2 dekbedden hebben een lager vulgewicht en zijn hierdoor minder warm. De dekbedden zijn geschikt voor in de herfst en de winter.

Klasse 3: Voor de lente en de zomer is een dekbed uit klasse 3 prettig. Mensen die het niet snel koud hebben kunnen het hele jaar door onder klasse 3 dekbedden slapen.

Klasse 4. De dekbedden uit klasse 4 zijn fijn voor warme zomernachten. De dekbedden zijn licht en voelen luchtig aan.

Kun je niet kiezen uit deze verschillende soorten dekbedden? Overweeg een 4-seizoenen dekbed. Dit is een dekbed dat bestaat uit 2 losse dekbedden die los van elkaar of samen gebruikt kunnen worden. Op deze manier kun je wisselen tussen klasse 1,3 en 4.

Stap 3: Selecteer de vulling

De vulling is niet bij elk dekbed hetzelfde. Je hebt de keuze uit wol, dons of synthetisch materiaal. Wol werkt vochtregulerend en warmte-isolerend. Een wollen dekbed is vrij zwaar. Vind je dit niet prettig? Een donzen dekbed voelt lichter aan en heeft ook een goede isolatie en vochtregulatie. Een andere optie is een synthetisch dekbed van polyester. Dit dekbed mag heet worden gewassen waardoor het geschikt is voor mensen met een allergie voor huisstofmijt. Een nadeel is dat synthetisch materiaal wat minder ventileert. De kans bestaat dat je wat meer zweet.

Het dekbed dat het beste bij jou past heeft het juiste formaat. De warmteklasse en de vulling van het dekbed moeten voor jou comfortabel voelen, zodat je uitgerust wakker wordt.