Aan het begin van dit jaar is er veel water gevallen lijkt het wel. Echter, het grondwaterpeil is op de meeste plekken weer op een normaal peil. Als u last heeft van te veel water in uw kelder of garage, is al die regen natuurlijk niet zo plezant. Wellicht dat u in een gebied woont of werkt waar het grondwater hoog staat en het de kelder of de kruipruimte in komt lopen.
Een dompelpomp kan dan een goede oplossing zijn om de ruimtes in uw huis vrij van water te houden. Simpel gezegd; een dompelpomp is een pomp die in het water geplaatst moet worden. De pompen worden normaal gesproken gebruikt om water weg te pompen. Dat hoeft niet alleen een kelder te zijn, maar het kan ook gebruikt worden bij een boot dat volgelopen is of als u water uit een vijver wilt halen of gebruiken voor het bevloeien van een stukje land of grasveld in uw tuin.
In de basis; het beste doet de dompelpomp zijn werk als er ergens water op een plek is waar het niet hoort en het snel weg moet.
Er zijn een aantal verschillende dompelpompen, die voornamelijk te onderscheiden zijn door het water dat verpompt moet worden. Zo zijn er schoonwater dompelpompen. Denk hierbij aan regenwater dat zich verzamelt in een garage bijvoorbeeld of schoon grondwater in een kelder. Dit water mag kleine deeltjes bevatten, echter niet groter dan een paar millimeter.
Er zijn vuilwater pompen die makkelijk water met zand, grond en ander residu kunnen verpompen. Een stevigere klasse zijn de vuilwater dompelpompen die vaste delen kunnen verwerken. Deze pompen hebben een grote doorlaat of de waaier werkt als een ‘mes’ en kan vaste delen snijden om deze te verpompen door een slang.
Vlotter of niet?
Een vlotter is handig als de pomp automatisch aan of uit moet schakelen. Als er een ruimte volledig leeg gepompt moet worden, dan moet dit altijd op een handmatige stand gebeuren. U houdt het leegpompen dan zelf in de gaten en schakelt de pomp uit als de ruimte droog is. Daarmee voorkomt u drooglopen. Sommige pompen zijn uitgerust met zowel een manuele stand als een automatische stand (vlotter). Het laagste dat een pomp automatisch kan uitschakelen is tussen de 3,5 en 5,5 cm. De inschakelhoogte is vaak wel hoger en bij sommige pompen ook in te stellen door de vlotter aan te passen.
Welke dompelpomp kopen?
Zoals we dus weten zijn er verschillende dompelpompen beschikbaar die gemakkelijk afgestemd worden op het water dat verpompt moet worden en de andere criteria zoals opvoerhoogte, aantal liters per uur dat door de darm gepompt moet worden en nog meer.
Er zijn ook situaties die het wegpompen van water moeilijker kunnen maken. Hiervoor zijn vaak wel oplossingen beschikbaar als je ernaar zoekt.
Het kan nodig zijn om een ruimte droog te zuigen. Hiervoor zijn vlak zuigende dompelpompen beschikbaar. Het kan ook zijn dat de ruimte op zulke plekken beperkt zijn. Hiervoor zijn er pompen die inwendige vlotters hebben, zodat de pomp wel automatisch kan blijven werken op een kleine ruimte. Sommige putten waar het water dan inloopt, hoeven dan maar 25 cm breed te zijn!
Een andere eigen soort dompelpomp is een zoutwater dompelpomp. Deze kan gebruikt worden in een aquarium, zoutwaterbad of bijvoorbeeld een zeewaardig schip of boot om ruimtes droog te houden.
Daarnaast worden dompelpompen vaak ingezet op boerderijen of bouwplaatsen, bij het verpompen van fecaliën. Fecaliën bevatten naast water ook bijtende bestandsdelen die de pomp en de interne afdichtingen (rubberen sluitingen) kunnen aantasten. Deze dompelpompen zijn volledig beschermd tegen deze stoffen.