Hoe vind ik het beste hoofdkussen

Rol jij steeds vaker met een stijve nek uit bed? Lig jij ‘s nachts te draaien en te keren op je hoofdkussen? Dan is het waarschijnlijk tijd om je kussen te vervangen. Maar voor je naar de winkel spurt om het eerste het beste kussen te kopen, zijn er een aantal zaken waar je moet op letten. Met de volgende tips vind je het beste hoofdkussen en slaap jij straks als een roosje!

Eerst en vooral: heb je wel een hoofdkussen nodig?

Slapen met een hoofdkussen wordt sterk aangeraden. Overdag ben je in staat om je hoofd, nek en rug zelf recht te houden. Wanneer je slaapt, ontspannen je nekspieren en laat je jouw hoofd hangen. Een kussen geeft extra ondersteuning aan je bovenste rug- en nekwervels waardoor je hoofd ‘s nachts maximaal ontspant. Een goed kussen zorgt voor een uitgeslapen gevoel zonder nekpijn. 

wat is het beste hoofdkussen

Een hoofdkussen kopen: waar moet je op letten?

Koop zeker niet het eerste het beste kussen dat je tegenkomt. Een kussen moet aangepast zijn aan je persoonlijke slaaphouding. Buikslapers zijn het meest gebaat met een dun kussen. Hun hoofd ligt dichter bij de matras. Ben je een zijslaper? Dan moet je de holte die tussen je schouders en je hoofd ontstaat, opvullen met je hoofdkussen. Dat lukt het beste met een dikker exemplaar. Als rugslaper kies je het beste voor iets tussenin. Daarnaast speelt je lichaamsbouw een belangrijke rol. Een man met brede schouders zal bijvoorbeeld een dikker hoofdkussen nodig hebben dan een slanke vrouw. 

Nog een paar aandachtspunten

Het is ook belangrijk om rekening te houden met je eigen voorkeur. Sommige mensen slapen graag op een harde ondergrond. Dan is een hoofdkussen uit traagschuim misschien wel iets voor hen. Hou je het liever wat zachter, dan kies je het beste voor een exemplaar uit dons of polyester. Mensen die allergisch zijn aan huisstofmijt zoeken vooral een kussen dat ze regelmatig kunnen wassen. Maar eentje uit latex of gevuld met boekweit of spelt kan ook een oplossing zijn.

Testen, testen en nog eens testen

Stel dat je een dikker, polyester kussen koopt. Hoe weet je dan of dit de beste keuze is? Dat weet je niet, totdat je het kussen test. Het is heel belangrijk om het kussen uit te proberen voor je het effectief koopt. Het kussen een paar minuten in de winkel uittesten is dus niet voldoende. Dit geeft een indicatie maar alleen wanneer je een aantal nachten op het kussen hebt geslapen, kan je helemaal zeker zijn. In gespecialiseerde slaapwinkels kan je er daarom eentje uittesten. Je betaalt een waarborg, test het kussen uit en beslist na een week of je het koopt of niet.

Hoe lang gaat een hoofdkussen mee? 

De gemiddelde levensduur van een hoofdkussen is vijf jaar. In die tijd is het belangrijk om het af en toe te verluchten. Leg het even buiten of in een ruimte die goed verlucht wordt. Heb je een wasbaar kussen? Dan kan je het ook in de wasmachine steken. De levensduur van je kussen gaat daardoor een beetje achteruit, maar je zal het je niet beklagen. Niets is immers heerlijker dan te slapen op een frisgewassen kussen!

het beste hoofdkussen

Wist je dat…

… kinderen jonger dan twee jaar beter zonder hoofdkussen slapen? Hoofdkussens vormen een gevaar op verstikking voor baby’s die zich nog niet kunnen omdraaien.

… de eerste hoofdkussens zo’n 9.000 jaar geleden opdoken en gemaakt werden uit steen, hout en zelfs porselein? 

… dode huidcellen zich vastzetten in het hoofdkussen? Op die manier vormt je kussen de ideale broeihaard voor de huisstofmijt. Je kussen regelmatig wassen is dus de boodschap! Check altijd eerst het waslabel om te weten op hoeveel graden je het kussen mag wassen.

Lees ook: De trends van hoog laag bedden en seniorenbedden