airco installeren

De zomer komt er weer aan en daarmee de warme dagen. Slapen of werken in de warmte kan ontzettend vervelend zijn. Concentratie is onmogelijk, ontspannen eveneens. Een airco plaatsen zorgt ervoor dat je huis koel blijft. Zorgt ervoor dat de hitte van buiten ook buiten blijft. Zo blijft de temperatuur binnen ten alle tijden aangenaam en zal werken en slapen geen probleem meer zijn. Maar waar installeer je een airco en, misschien nog wel belangrijker, hoe werk je deze weg? Een airco plaatsen is immers handig, maar niet het meest aantrekkelijke apparaat voor het oog. En hoe zit het met de energie? Zijn daar nog handige weetjes over om de airco zo duurzaam mogelijk te laten werken? Het installeren van een airco vereist veel denkwerk vooraf. In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden.

Waar plaats je een airco?

Allereerst is de locatie van belang. Waar plaats je een airco? Waar heeft een airco de meeste meerwaarde? Dat zullen de woon-, werk en/ of slaapkamer zijn. Goed, maar wat is op deze plekken dan de beste plek om de airco op te hangen? En waar plaats je een airco in de woonkamer?

Tips

Zorg ervoor dat de airco dichtbij de plek waar je het meeste bent hangt, maar niet té dichtbij. Je wilt namelijk niet dat de koude wind frontaal in je gezicht waait en dat je daarmee een verkoudheid oploopt. Je wilt dat de temperatuur van de ruimte simpelweg fijn is, zodat je er kunt slapen, werken of kunt verblijven. Je wilt dus een locatie waar de frisse lucht optimaal verdeeld kan worden. Een goede tip is om de airco zo hoog mogelijk in de ruimte te plaatsen, dus dichtbij het plafond. Warme lucht stijgt immers op, waardoor deze warme lucht efficiënt onderschept wordt en geen kans heeft om zich te verspreiden.

Dat is het nadeel van mobiele airco’s plaatsen: die zet je op de grond, waardoor ze eigenlijk niet efficiënt zijn. Zijn er in de ruimte waar je de airco wil installeren warmtebronnen, zoals een oven? Zorg er dan voor dat de airco daar niet boven komt te hangen. Een airco heeft een temperatuurmeter. Als je een airco boven een oven hangt, wordt de airco op het verkeerde been gezet.

Binnen- en buitenunits

Bij een airco heb je een binnen- en een buitenunit. Deze twee mogen niet al te ver uit elkaar hangen. Ze staan in contact met elkaar door aircoleidingen en hoe langer deze zijn, hoe meer energie er verloren gaat. Ga uit van een absoluut maximum van twintig meter, maar korter is altijd beter. Als dit onmogelijk is, dan doe je er verstandig aan om de aircoleidingen zoveel mogelijk te isoleren. Dit geldt ook voor hoogteverschil. Je verliest altijd energie, dus houdt hier rekening mee.

Hoe werk ik mijn airco weg?

Allereerst: een airco is zelden een aantrekkelijk extra meubelstuk in je huis. Het gaat bij een airco plaatsen om de werking, om het effect. Maar een airco is prima weg te werken. Hoe airco wegwerken, zullen we hieronder uitleggen.

De buitenunit is het minst aantrekkelijk van de twee, maar tegelijkertijd eenvoudig onzichtbaar te maken. Dat is uiteraard afhankelijk van de woning. Heb je een plat dak? Dan plaats je de buitenunit op het platte dak, buiten het zicht. Als de unit aan de gevel komt te hangen, heb je meerdere opties. Je zou het kunnen omkasten, zodat het alsnog een fraaie toevoeging kan worden van het huis. Ook een goede tip is om de buitenunit in de kleur van de buitenmuur te verven, waardoor hij veel minder aanwezig zal zijn. Nog aantrekkelijker is een klimop te plaatsen bij de buitenunit en het op die wijze weg te werken.

Energiebesparing

Zorg er zeker voor dat de buitenunit op een schaduwrijke plaats wordt gezet. Dat bespaart energie en de airco zal ook langer meegaan.

Dan de binnenunit. Hier heb je wel een diversiteit aan keuzes in het design, dus is het mogelijk dat deze airco goed zal passen in je interieur. Toch blijft het aan te raden om de airco zoveel mogelijk weg te werken. Zoek allereerst naar een airco met dezelfde kleurteint als je binnenmuur, zodat je de airco al enigszins kunt wegwerken. Uiteraard kun je de airco nog verder wegwerken, met een omkasting. Je zou zelfs kunnen kiezen voor een omkasting in een bestaand meubelstuk. Let er wel op dat de airco haar functie behoudt: hij moet in staat zijn om koele lucht in de ruimte te blijven blazen. Nogal zonde als een meubelstuk dit tegenhoudt.

Als laatste -en dat is misschien wel de meest aantrekkelijke optie- zorg ervoor dat de airco wordt ingebouwd in de wand of in het plafond. Dat doe je natuurlijk alleen bij nieuwbouw, of bij een moment dat je een grondige renovatie gaat doen. De airco zal dan volledig onzichtbaar zijn.

Zelf de airco installeren

Je leest: een airco installeren vereist heel wat denkwerk vooraf. Het antwoord op de vraag: “Hoe lang mag een aircoleiding zijn?”, hebben we niet. Maar een kant-en-klaar pakket herbergt een aircoleiding van 3 tot 5 meter. Waar plaats je een airco? De airco komt aan een wand te hangen, het leidingwerk gaat door de gevel naar buiten. De buitenunit komt in een muurbeugel te hangen. Onderdeel van het denkwerk airco installeren is dat de airco meer dan een meter van andere elektrische apparaten komt te hangen, zoals tv of computer.

Allereerst installeer je een wandbeugel. Dan boor je het gat voor de koelleiding en de stroomkabel; normaliter doe je dat rechts van de beugel. Geen zorgen, het gat is onzichtbaar omdat de airco hiervoor hangt. Vervolgens boor je een gat van 65 millimeter doorsnede, lichtjes hellend naar beneden. Hier zal het condenswater naar beneden gaan.

Nu ga je door met de buitenunit. Je plaatst de kabels, de koelleiding en de condensslang naar binnen. Je gaat weer naar binnen, want eerst bevestig je deze aan de airco binnen. Het is verstandig de airco nu nog niet op de hangen, maar eerst het leidingwerk in orde te maken. Het zelf installeren van een airco is een erg precies werkje, dat naast denkwerk ook veel handigheid vereist. Denk daarom na over elke stap die je zet, je wilt de airco immers niet beschadigen. Ook belangrijk om de leidingen echt goed weg te werken. De leidingen zijn niet alleen onaantrekkelijk, maar het is ook beter voor de leidingen zelf als ze zoveel mogelijk beschermd worden. Je doet dit middels een kabelgoot, die je zeer onopvallend kunt wegwerken.

Zelf de airco installeren is absoluut te doen. Er zijn talloze tutorials te vinden op het internet, er is veel informatie en stap-voor-stap op te snorren. Het uitbesteden van het installeren van een airco is echter aan te raden. Het installeren is een dusdanig precies werk, dat een fout snel gemaakt is.