Inbouwlampen staan ook wel bekend als spotjes of downlights. In tegenstelling tot railverlichting of monorailverlichting is inbouwverlichting min of meer trendbestendig. De reden dat deze soort lampen niet passé raken, is dat ze nooit echt in trendy zijn geweest. Je kunt inbouwlampen dan ook op verschillende plaatsen in je huis inzetten zonder dat je bang hoeft te zijn dat het er gedateerd uitziet. Dit zijn vier redenen om voor inbouwspotjes te kiezen en de beste plaatsen om ze te gebruiken:
1. Alleen verlichting, geen armaturen zichtbaar
Dat inbouwlampen zich in het plafond verbergen is hun sterkste punt. Met uitzondering van een paar lampen, zoals vloerverlichting, zijn inbouwspots de enigen die niet zichtbaar zij en toch de kamer goed verlichten.
2. Ideaal bij lage plafonds
Voor kamers met lage plafonds, zoals kelders, is inbouwverlichting enorm praktisch. Plafondarmaturen in dergelijke ruimtes steken gewoon te veel uit, zodat je je eraan stoot. Inbouwlampen geven als het ware het plafond terug.
3. Totale ruimtedekking
Typische plafondverlichting die in het midden van de kamer is geplaatst, verlicht vooral de ruimte eronder. Naarmate je verder weg staat van de lamp, vervaagt het licht. Ingebouwde lampen, indien correct geplaatst, verlichten de hele kamer.
4. Als waterdichte lampen verkrijgbaar
Inbouwlampen zijn de enige lampen die kunnen worden geïnstalleerd in de vochtige omgeving van douchecabines. Afhankelijk van de plek waar ze worden geïnstalleerd, kun je kiezen voor lampen met een IP-code van 44of 65. Kijk eens bij lampdirect naar inbouwspots met verschillende IP-waardes.
Op deze plekken zijn inbouwspotjes op hun best
- Keuken: omdat inbouwlampen gericht licht geven, werken ze goed als keukenverlichting.
- Keukeneilanden: ingezet als taakverlichting zetten spotjes het kookeiland in goed licht zonder in de weg te hangen.
- Badkamer: waterdichte spotjes betekenen dat deze lampen tegen opspattend water van de douche of het bad kunnen.