vochtproblemen in huis

Vocht in huis is volkomen normaal. Hier wordt namelijk gedoucht, gekookt, etc. Allemaal redenen waardoor vocht in huis aanwezig is. Je moet er echter wel voor zorgen dat dit vocht kan ontsnappen. Doe je dit niet, dan zal je huis en interieur aangetast worden door dit vocht en daarnaast ontstaat er een ongezonde situatie voor mens en dier. Het is dus belangrijk om vocht in huis te herkennen. Hieronder tips voor vocht in huis te herkennen.

Vaak zie je aan de ramen of er teveel vocht in huis is

Zijn de ramen regelmatig beslagen? Dat is een teken dat er teveel vocht in huis aanwezig is. De warme en vochtige lucht wordt afgekoeld door het koude glas. Gebeurt dit in zowel de zomer als in de winter? Dan is er zeker sprake van een structureel vochtprobleem in huis. Het beste wat je dan kunt doen is een specialist inschakelen, deze kan snel achterhalen wat de oorzaak is van de hoge luchtvochtigheid.

Check je muren goed

Als het vocht in de woning blijft hangen en deze dus niet kan verlaten, dan is dat meestal terug te zien aan de muren van het huis. Check daarom regelmatig de binnenmuren van het huis. In de meeste gevallen is het vocht te zien in de hoeken van een kamer of andere ruimte. 

Regen of opstijgend vocht

Constateer je vochtplekken op de muren of, nog erger, schimmel? Dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat er sprake is van regendoorslag of opstijgend vocht. Dit is een vervelend vochtprobleem en lost zich helaas niet zelf op. Zeker bij optrekkend vocht in de muur is het dan belangrijk om een specialist op het gebied van vochtbestrijding in te schakelen.

De geur in een woning kan ook op vocht duiden

De signalen van een hoge luchtvochtigheid in huis zijn niet alleen te zien op de muren, vaak kun je ook ruiken dat er iets niet goed is. De lucht in een vochtige ruimte, is een penetrante muffe lucht. Meestal doet dit je denken aan een oude kelder. Ruik en constateer je een muffe lucht in huis? Dan adviseren wij om daar vrij snel iets aan te laten doen. Niet alleen is de muffe lucht niet fijn, maar gaat deze ook in je kleding en in de meubelstukken zitten. Daarnaast kan het ook ongezond zijn, zeker als er ook schimmelvorming aanwezig is.