moderne zonwering

Zonwering is eigenlijk de verzamelnaam voor alle producten die aan een woning worden bevestigd om overlast van zon en warmte tegen te gaan. Voor sommige panden is het een luxe, voor andere een echte must, omdat het anders niet uit te houden is in de woning. Je wil uiteraard dat zo’n wering functioneel is, maar de architectuur en feel van het pand niet aantast. Daarom geven we je de verschillende opties voor een moderne zonwering.

Basic: uitvalscherm

De meest voorkomende zonwering is het uitvalscherm. Het is een goedkope oplossing die makkelijk te bedienen is en een eenvoudige constructie heeft, waardoor ook onderhoudskosten minimaal zijn. Het gaat hier altijd om een doek dat uitgevouwen of uitgerold kan worden. Tegenwoordig kun je het doek in letterlijk alle kleuren krijgen en vaak ook in leuke motieven. Als het doek op een gegeven moment op is, dan is dit vrij makkelijk te vervangen en hoef je niet per se een heel nieuw systeem te kopen.

Luxe uitstraling: markiezen

Voor panden met een karakteristieke uitstraling wordt vaak gekozen voor markiezen, omdat die daar goed bij passen. Ze hebben een ronde vorm en zijn vaak verkrijgbaar met houten onderdelen, waardoor de markies een erg stijlvolle uitstraling krijgt. Mechanisch zit er iets meer in deze vorm van zonwering verwerkt, wat eventueel kan leiden tot wat duurdere reparaties.

Knikarmscherm

Zoek je een zonwering voor een wat grotere oppervlakte, zoals een terras, dan raden we het knikarmscherm aan. Dit zijn de schermen die je uitdraait en waarbij de twee ‘armen’ uitgedraaid worden. Dit soort luifels zie je niet alleen bij woningen, maar bijvoorbeeld ook bij campers.

Oplossing voor aan de binnenkant van het raam

Heb je liever niets aan de buitenkant van je woning bevestigd ter bescherming van de zon en warmte, dan is een shutter een goed idee. Dit zijn luiken met horizontale latten die aan de binnenkant van het raam, tegen het kozijn worden bevestigd. Deze latten kun je verstellen en dus bepalen hoeveel zonlicht er naar binnen moet komen. Tegenwoordig zijn er erg mooie shutters op de markt en een voordeel kan zijn dat je hiermee kan besparen op de aankoop van gordijnen.

Screens

Screens nemen nauwelijks ruimte in beslag en lijken op shutters, behalve dat deze aan de buitenkant worden bevestigd.Aangezien screens verticaal open en dicht gaan, nehmen ze weinig ruimte in beslag. Ook steken er geen onderdelen uit, waardoor je een vrije doorloop blijft houden.

De juiste zonwering

Er zijn dus best wat opties mogelijk als je het zonlicht buiten will houden. Welke het beste is, hangt helemaal van de situatie en stijl af. Laat je dus goed informeren en bedenk van te voren wat voor jou de perfecte oplossing zou zijn.