pellet

Steeds meer Nederlanders kiezen voor een pelletkachel. Dit is een groene, en relatief goedkope, manier van je huis opwarmen. Daarnaast hoef je geen contract met een energieleverancier ervoor af te sluiten, de uitgaven zijn dus heel overzichtelijk. Een pelletkachel brand op zogenaamde pelletkorrels, die je per zak koopt. In het buitenland zien we deze manier van opwarmen al veel meer, maar in Nederland lijkt nu ook dit type kachel doorgebroken.

Pelletkorrels branden veel langer dan hout

Zoals gezegd, brand je pelletkorrels in een pelletkachel. Je hoeft dus niet bomen om te gaan hakken, in stukken zagen en daarna nog klieven. Pelletkorrels kun je kopen in gebruiksvriendelijke 10 of 15 kilo zakken die makkelijk te stapelen zijn. In tegenstelling tot hout heeft pellets een hoge energiedichtheid. Hierdoor kun je met een veel kleinere hoeveelheid korrels hetzelfde aantal uren branden als met hout. Een pelletkachel heeft een gemiddelde capaciteit van 30 kg waarmee 15 tot 20 uur gestookt kan worden. Een houtkachel zul je gemiddeld om het uur aan moeten vullen.

Bij een pelletkachel is de temperatuur erg makkelijk te controleren

Een ander groot voordeel is dat de warmte van een pelletkachel veel beter te controleren is dan die van een kachel die op hout brandt. Hierdoor zal de kamertemperatuur op en neer schommelen bij laatstgenoemde, en met pelletkorrels veel regelmatiger de ruimte verwarmen. Niet zo gek natuurlijk als je er direct voor meerdere branduren aan pelletkorrels in kunt doen.

Een pelletkachel ontsteek je met een druk op de startknop

Een ander nadeel van een houtkachel is het aanmaken. Je moet al een beetje ervaring hebben wil je namelijk de kachel meteen goed aan kunnen krijgen. Met een pelletkachel druk je slechts op de startknop en de korrels vatten vlam. Ideaal en iedereen kan het.

Na de verbranding van de pelletkorrels blijft er weinig as in de kachel achter

Door de ingebouwde thermostaat kun je de temperatuur makkelijk programmeren worden en blijft de temperatuur in de kamer onder controle. Door de juiste verbranding van de pellets blijft er een asgehalte van zo’n 0,5% over, waardoor je de aslade slechts om de 2 tot 3 weken zal moeten legen bij dagelijks gebruik. Tijdens de verbranding hoeft de deur nooit geopend te worden waardoor het een veilige verbranding is en er geen rook of vuurspetters zullen vrijkomen. Ook dit maakt dit type kachel erg gebruiksvriendelijk en voor iedereen te gebruiken.