Een composthoop maken als je in een appartement woont

Composteren kan een handige manier zijn om afval af te voeren, je impact op het milieu te verminderen en waardevolle voedingsstoffen voor jouw kamerplanten te produceren. Composteren in een appartement kan echter een uitdaging zijn. Veel mensen aarzelen om te beginnen met composteren vanwege zorgen over de impact van het verbergen van voedselresten in een container en het enkele maanden laten ontbinden. Zal composteren in een appartement insecten aantrekken? Zal de geur van composteren een kleine ruimte overheersen?

Als het goed is opgezet, is het heel goed mogelijk om in een appartement te composteren zonder al te veel ruimte op te offeren, een insecten invasie uit te nodigen of jezelf (en eventuele gasten) bloot te stellen aan onaangename geuren. Om succesvol te zijn, moet je begrijpen wat compost is, wat je wel en niet kunt composteren in een appartement en hoe je je eigen appartement vriendelijke compostbak kunt bouwen.

Wat is compost?

Compost is een natuurlijke, aardse stof die ontstaat door de afbraak van organisch materiaal. Een combinatie van “groene” en “bruine” materialen (die niet noodzakelijk groen of bruin van kleur zijn), is nodig om de juiste balans van bacteriën te behouden, die het afval omzetten in compost. Dit aërobe proces duurt een paar maanden of langer, afhankelijk van hoe groot de composthoop is, de temperatuur in de container en de soorten materialen die worden afgebroken. Je weet dat de compost klaar is als er weinig (of geen) restjes in het compostmateriaal te zien zijn en het een licht zoete, aardse geur heeft. Afgewerkte compost ziet eruit als aarde, met een donkere kleur en fijne textuur.

Wat kan ik composteren?

Composteren is een geweldige manier om voedselresten en sommige huishoudelijke afvalproducten om te zetten in ‘zwart goud’, een heilzame aanvulling voor jouw buiten tuin of kamerplanten binnenshuis. Het is echter essentieel dat je begrijpt wat wel en niet kan worden gecomposteerd om geurtjes, schimmels en het niet afbreken van afval te voorkomen. Enkele van de meest voorkomende items die kunnen worden gecomposteerd zijn groenterestjes, menselijk haar, koffiedik en papieren koffiefilters, schillen van groenten en fruit, oud brood, grasmaaisel, verse of gedroogde bladeren, krant, kartonnen dozen, gekookte, gewone pasta of rijst, eierschalen (geen wit of dooier)

Een composthoop maken in een appartement

Je zult merken dat vlees, botten, zuivel en vetten ontbreken in de lijst met composteerbare artikelen. Deze items worden over het algemeen niet aanbevolen om aan een composthoop toe te voegen. Volgens de EPA kan het toevoegen van dierlijke producten geuren veroorzaken en insecten en knaagdieren aantrekken.

Een bak kiezen

Er zijn een aantal opties voor composteren in een appartement, waaronder het gebruik van een wormenbak, Bokashi-emmer of elektronische composter. Veel mensen zullen merken dat een eenvoudige compostbak gemaakt in een plastic bak de gemakkelijkste manier is om te beginnen. Er is geen speciaal type plastic bak vereist voor composteren, maar het moet een deksel hebben en je hebt twee bakken van hetzelfde formaat nodig voor de methode die in dit artikel wordt beschreven. Kies de grootte van de bakken op basis van de beschikbare ruimte, rekening houdend met het feit dat het compostsysteem in een donkere ruimte op kamertemperatuur van jouw appartement moet worden bewaard. Een populaire locatie voor een appartement composter is onder de gootsteen, maar een keukenkast kan ook werken.

Boor gaten aan de bovenkant

Boor in een van de plastic bakken een rij gaten rond de bovenkant van de container, aan elke kant. De exacte grootte van het gat is niet belangrijk, maar elk gat moet ongeveer 2 tot 6 centimeter uit elkaar liggen voor deze bak van appartement formaat. De gaten zorgen voor een luchtstroom die essentieel is voor het ontbindingsproces.

Op dezelfde plastic bak waar je zojuist luchtstroom gaten in hebt geboord, boor gaten in de bodem van de container. Het aantal gaten is afhankelijk van de grootte van de bak, maar streef naar een gelijkmatige verdeling over de hele bak. Door deze gaten kan vloeistof in de tweede plastic bak lopen. Ook bekend als compostthee, kun je de vloeistof weggooien of gebruiken om planten te bemesten.

Vul met aarde

Plaats de plastic bak met gaten in de tweede plastic bak. Vul de bovenste bak met een paar centimeter aarde en bedek vervolgens met droog, absorberend materiaal zoals versnipperd krantenpapier of zaagsel.

Afwerking met absorberend materiaal

Je composter is klaar voor gebruik! Voeg organisch afval toe aan de bovenste bak van de composter. Zorg ervoor dat je het afdekt met krantenpapier of zaagsel om overtollig vocht te absorberen en schimmel en geurtjes te voorkomen. Bedek de composter met het deksel na het toevoegen van materiaal.

composthoop maken als je in een appartement woont

Regelmatig schoonmaken

Leeg regelmatig de tweede bak met vloeistof en maak deze schoon om schimmelgroei of geurtjes te voorkomen. De composteerder heeft minimaal een paar maanden (of langer) nodig om het afval volledig af te breken. Afhankelijk van de hoeveelheid afval die aan de composter is toegevoegd, moet je mogelijk een tweede set bakken klaar hebben staan ​​om composteerbaar afval in op te slaan terwijl het afval in de eerste set bakken nog wordt verwerkt.

Compost gebruiken

Compost is zeer gunstig als bodemverbeteraar voor de tuin of voor potplanten. Studies tonen aan dat het de drainage kan verbeteren, nuttige bacteriën kan stimuleren en regenwormen kan aantrekken.2 Zodra je compost klaar is, kun je het direct toevoegen aan je tuin of je kunt het in een container bewaren en het naar behoefte aan je planten toevoegen.