tuin lenteklaar maken

In de winter kan je geen werkjes in de tuin doen, denk je wellicht. Niks is echter minder waar. Zelfs in de winter kan je je tuin al klaarmaken voor de lente, want zodra de eerste zonnestralen tevoorschijn komen, wil jij toch al genieten van je tuin? In dit artikel lees je hoe je je tuin lenteklaar maakt.

Voorbereiding is key

Voor je werkelijk aan de slag gaat, bereid je je maar beter goed voor. In februari en maart kan het nog erg koud zijn, zelfs naar het einde van de winter toe, dus dan kleed je je maar beter warm aan. Je zal immers de hele dag in de tuin aan het werk zijn, dus trek een stevige en warme werkbroek aan die ook vuil mag worden. Heb je een grote tuin en moet je die regelmatig een groot onderhoud geven? Als je behoorlijk wat uren in de tuin doorbrengt, is het geen slecht idee om kwalitatieve werkkleding te kopen. Trek ook goede handschoenen aan die enerzijds waterbestendig zijn en die anderzijds beschermen tegen doorns en scherpe takken. Nog een paar stevige, waterdichte werkschoenen aantrekken en je bent klaar om de tuin spring proof te maken.

Welke klusjes kan je doen?

  1. Tuin bemesten

Een belangrijk werkje is de tuin bemester. Het gras heeft afgelopen winter geleden onder het weer, denk maar aan al die regen en vorst, en kan dus wel wat voeding gebruiken. Door de bodem tijdig te bemesten dood je bacteriën en schimmels waardoor je ziektes en ongedierte tegenhoudt.

  1. Onkruid en groene aanslag verwijderen

Tijdens de vochtige winter kon het onkruid zijn gangetje gaan. Kijk maar eens op het terras: tussen de voegen zal je heel wat onkruid vinden. We raden je aan om dit met de hand weg te halen en zeker geen chemische producten te gebruiken. Zie je dat je terrastegels ook groene aanslag gekregen hebben? Neem dan de hogedrukreiniger en/of wat schoonmaakazijn bij de hand om je terras terug schoon te maken.

  1. Gazon verticuteren

Het is een goed idee om je gazon twee keer per jaar te verticuteren: in het voorjaar en in het najaar. Het verticuteermachine verwijdert dood gras en mos waardoor je gazon verse zuurstof krijgt en beter kan groeien. Zo kan jij ‘s zomers genieten van een mooi groen grastapijt, tenminste als het niet te droog wordt.

  1. Planten snoeien

Tot slot kan je ook in het voorjaar al enkele planten snoeien. Check even welke soorten planten in de tuin staan en zoek online op wanneer je die planten precies een snoeibeurt mag geven.