schimmel in huis

Schimmel in woningen is een veel voorkomend probleem. Vooral bij oudere woningen, die vochtig zijn, is het moeilijk tegen te gaan. Het gaat dan vooral om de zogenaamde ‘zwarte schimmels’ die je vast wel kent van oude plafonds of badkamers. Veel mensen denken dat deze dodelijk zijn, dat zijn ze gelukkig niet, maar dat wil niet zeggen dat het niet ongezond is om in een huis te wonen met zwarte schimmels. Zij kunnen namelijk zorgen voor mycotoxinen, waardoor je onder andere last kunt krijgen van een mindere weerstand, duizeligheid, hoofdpijn en allergieën. Daarnaast ziet het er natuurlijk smerig uit, aanpakken die schimmels dus! Hoe? Dat leggen we je hieronder uit.

Optrekkend vocht

Zwarte schimmel op wanden of plafonds ontstaan altijd door de vochtigheid in de ruimte. Daar gedijen schimmels namelijk erg goed, dus het is belangrijk om het vochtprobleem als eerste aan te pakken. Vocht kan door meerdere redenen ontstaan, de meest voorkomende is zogenaamd ‘optrekkend vocht.’ Dit trekt vanuit de fundering of kelder via de muren naar boven. Vaak kun je dit als eerste aan de vloer zien, als je een houten of parketvloer hebt dan. Deze zal namelijk kromtrekken. Het volgende teken zijn vochtplekken onderaan de muur.

Schimmels door condensatievocht

Naast optrekkend vocht kun je last hebben van ‘condensatievocht.’ Dit is vocht dat ontstaat door warmte in het huis, zoals koken en douchen. Dit is ook het vocht dat je ramen aan de binnenkant doet beslaan. Condensatievocht moet goed afgevoerd worden, doe je dit niet dan kan het op ramen, kozijnen, muren, plafonds, etc. slaan, wat ook tot schimmelaanslag kan leiden.

Doorslaand vocht

De derde vocht soort waardoor zwarte schimmel kan ontstaan is zogenaamd ‘doorslaand vocht.’ Dit is vocht wat van buiten komt en door muren of (lekke) daken komt, zoals regen en sneeuw. Vooral oude huizen kunnen dit ondervinden en het is aan te raden om dan extra waakzaam hiervoor te zijn. De schimmel kan zich dan namelijk ook makkelijk in constructies nestelen en zorgen dat daar rot ontstaat.

Oplossingen tegen schimmelvorming

De beste oplossing tegen schimmels in huis is zorgen dat er een goede ventilatie is. Hierdoor kan condensatievocht zich niet ophopen en maken schimmels geen schijn van kans. Tegen opstijgend vocht kun je het beste de kelder goed isoleren, of het extra isoleren van de funderingsmuren. Bij zwarte schimmelvlekken boven aan de muren, ontstaan door doorslaand vocht, kun je tegenwoordig een vochtwerende gel kopen, die op de buitenmuur moet worden gesmeerd.