bohemian interieur

Liefde voor verre landen: de bohemian woontrend

Wil je je huis opfrissen met een nieuwe stijl? Een bohemian interieur is kleurrijk en origineel. De bohemian woontrend is een woontrend gebaseerd op materialen, stoffen en accessoires die afkomstig zijn uit verre, exotische landen. Bohemian wonen houdt in dat je oude en nieuwe elementen mixt en kiest voor een warme, gezellige sfeer. Zorg eerst voor een rustig basis interieur met veel wit of grijs. Dan komen de kleurrijke accenten extra mooi uit!

bohemian woontrend

Waaraan herken je een bohemian interieur?

Het leuke van bohemian wonen is dat je flink mag experimenteren. Gebruik bijvoorbeeld meerdere kussens met prints die je mooi vindt, zoals Marokkaanse, oosterse, Azteekse, Indiase of retro prints. Verder style je de ruimte met:

 • souvenirs van je reizen voor een avontuurlijk tintje
 • exotische afbeeldingen aan de muur
 • lampen, plaids en plantenpotten met kleurige prints en patronen
 • een wand of meubel geverfd in een opvallende kleur
 • een Indiase kast
 • een oosters tapijt of kleurig gestreept kleed
 • spullen uit de tweedehandswinkel: houten, rieten of rotan stoelen, manden, houten kastjes en vintagekunst
 • meubels in verschillende vintagestijlen of erfstukken
 • natuurlijke materialen, zoals hout, wol, katoen, zijde en aardewerk
 • stoffen met een versleten look
 • grote kamerplanten voor een exotische finishing touch
 • groepjes kleine planten, zoals cactussen en vetplantjes

Bohemian wonen: geschikt voor alle kamers

Een bohemian interieur is leuk voor de woonkamer, maar pas je net zo goed toe in een slaapkamer. Combineer aardetinten als terracotta, (rood)bruin, oker en grijs met een witte basis. Zo ontstaat een rustgevend geheel. Als je de bohemian stijl te veel overdrijft, wordt het al gauw te druk. Dit voorkom je als de basiskleur van de kamer rustig is, met tinten als wit, gebroken wit, lichtgrijs of zachtgroen.

bohemian wonen

Drie populaire bohemian woontrends

Wil je je interieur graag een bohemian touch geven? Bedenk dan dat je voor een bohemian uitstraling zonder problemen diverse woonstijlen met elkaar mag combineren. Zo zijn er diverse substijlen:

1. Bohemian chic

Voor deze stijl voeg je kitscherige accessoires, meubels of lampen toe. Ook de stoffen velours, zijde en fluweel passen er perfect bij. Qua kleuren zijn bijvoorbeeld olijfgroen, oudroze, goud of okergeel mooie accentkleuren met een chic effect. Of zet Delfts blauw aardewerk neer.

2. Scandinavisch bohemian

Gebruik als basis minimalistische meubels en lichte kleuren. Je vermijdt alle tierelantijntjes en snuisterijen, maar zorgt wel voor een afwerking met bohemian prints en opvallende kleuren, zoals hemelsblauw, bordeauxrood en oker.

3. Bohemian urban jungle

Deze stijl combineert de bohemian woontrend met een botanische stijl. Je maakt dan veel gebruik van (tropische) planten en hout. Zet grote en kleine planten in groepjes bij elkaar op een dressoir of in een stellingkast. Of ga voor speelse hangplanten.

Je eigen stijl en kleuren kiezen

Het is duidelijk dat je je bohemian interieur net zo gewaagd, extravagant, kleurig of rustig maakt als je zelf wil. Heb je het liefst een woonkamer of slaapkamer met een harmonieuze uitstraling? Kies dan accessoires met kleurige boho patroontjes in één en dezelfde kleurlijn. Heel mooi zijn bijvoorbeeld gele en okerkleurige tinten of roze en rode tinten. Zo zet je de bohemian interieurstijl helemaal naar jouw hand!