De donkerste maanden van het jaar, de herfst en winter, vormen een ideale tijd om in en rond huis met licht te spelen. Als het huis en de tuin goed verlicht zijn, voel je je in die donkere maanden al een stuk beter. Er zijn talloze manieren om binnenshuis en buiten op een slimme manier gebruikt te maken van verlichting. Zo kun je kiezen voor fraaie vloerlampen of hanglampen die je met dimmers kunt bedienen, voor led tuinverlichting en voor lampen die op sensoren werken. Hieronder lees je de beste tips en adviezen. Deze kun je direct toepassen om jouw verlichting op orde te brengen.

1. Kies voor een verrassende plafondverlichting

Het gebruik van plafondverlichting is in de herfst- en wintermaanden erg belangrijk. Immers, met verlichting aan het plafond via hanglampen, grote plafondlampen of led spotjes, kun je een complete ruimte verlichten. Als je stijlvolle hanglampen koopt, zorg er dan voor dat ze in hoogte verstelbaar zijn, zodat je met de lichtstraal kunt experimenteren. Led plafondlampen en spotjes zijn ook een goed alternatief. Met het gebruik van led lampen bespaar je al snel 80 procent  meer energie dan met gloeilampen of halogeen. Dat is beter voor zowel je portemonnee, alsook voor het milieu en klimaat!

2. Sluit jouw verlichting aan op een smart systeem

Door jouw verlichting aan te sluiten op een smart systeem, kun je de mooiste effecten creëren. Denk aan vloerlampen die langzaam van kleur veranderen, tafellampen die aanspringen als het ’s ochtends licht wordt en plafond- of vloer lampen die automatisch uitgaan op gestelde tijden en dagen. Niet alleen kun je zo een lichtshow in huis of in de tuin creëren. Ook vergeet je nooit meer de verlichting uit te zetten en kun je daardoor aanzienlijk op de energiekosten besparen.

3. Lampen met sensoren in de trappenhal

Een leuk en praktisch idee is om de verlichting in de trappenhal, met name spotlichtjes zijn hiervoor ideaal, aan te sluiten op bewegingssensoren. Loopt er iemand de trap op, dan springen er om beurten spotlampjes aan, zodat de trap goed zichtbaar is. Dit ziet er fantastisch uit, zeker als je kiest voor warme en heldere kleuren als lichtgeel, rood of blauw. Het traplopen wordt hierdoor veiliger en je spaart op de elektriciteitskosten, omdat lampen nooit voor niets aan blijven staan!

4. Een lichtshow in de tuin

Niets is er mooier dan in het najaar ook de tuin stijlvol in het licht te laten baden. Dit kan op tal van manieren. Een populaire manier is led strips in bomen en rond de randen van de schuur te hangen. Via een schakelaar of led dimmer kan de tuinverlichting dan vanuit huis bediend worden. Zorg wel voor veilige, waterdichte bedrading, zodat er geen kortsluiting kan optreden.