klaar voor de herfst


De dagen worden korter en het wordt kouder en regenachtiger. Tijd om je huis en je tuin klaar te maken voor de herfst. Dit zijn vijf tips:

1. Laat de cv-ketel nakijken

Niets vervelender dan dat de verwarming het niet doet op een koude, regenachtige dag. Laat de cv-ketel daarom nakijken als je dat al een tijdje niet hebt laten doen. Dan weet je zeker dat je er straks warmpjes bijzit.

2. Check je verlichting

Naarmate het steeds eerder donker wordt, ga je steeds vaker het licht aandoen. Vervang oude en kapotte lampen door energiezuinige LED-verlichting, zodat je voordelig in het licht zit. Draai nieuwe inbouwspotjes in het plafond voor helder licht en schaf peertjes met warm licht aan voor sfeerlampen.

3. Maak de oven schoon

Het schoonmaken van de oven is geen populair klusje. Het is zeker een goed idee om het in deze tijd van het jaar te doen, vooral als je van plan bent veel te bakken tijdens de koudere maanden. Er zijn tal van producten die het schoonmaken vergemakkelijken.

4. Bereid een gezellig haardvuur voor

Als je van plan bent je openhaard of kachel deze herfst te gebruiken, laat de schoorsteen dan van tevoren vegen. Verwijder ook overtollige as, schaf alvast aanmaakblokjes en lucifers aan en spaar krantenpapier en kleine takjes om het vuur aan te maken. Check ook of je nog voldoende droog hout hebt en schaf anders nieuw hout aan.

5. Maai het gazon

Als je het gras nog een keer maait, blijft het gazon er in de herfstmaanden netjes uitzien. Wacht tot het gras voldoende is gegroeid en maai het dan. Zorg er wel voor dat het gras niet te kort is als het gaat vriezen, want dan kan het de vorstperiode beter doorstaan. Hier vind je nog meer tips voor het maaien van je gazon.