Er zijn een aantal tuinen waar grind uitstekend de hoofdrol kan spelen. Een onderhoudsvriendelijke tuin bijvoorbeeld omdat je niet veel tijd hebt of het fysiek te belastend vindt. Maar grind kan ook voor een meerwaarde zorgen in een tuin met een mediterraan karakter. En als je slechts een beperkt budget hebt, is tuingrind een gedroomde oplossing.

Een grindtuin aanleggen is helemaal niet moeilijk

Vooral als je maar weinig ervaring hebt met het aanleggen van tuinen, kan zo’n project intimiderend zijn. Gelukkig hoef je geen diploma van tuinarchitect te hebben om eraan te beginnen. Zelfs de fameuze groene vingers zijn bij het ontwerp niet noodzakelijk. 

Start met de keuze van het grind. Je zal misschien verrast zijn met deze eerste tip, maar als je er goed over nadenkt, ga je het nut ervan inzien. Je huis en de zaken die daarbij horen zijn bepalend voor wat er zich voor, achter of rond bevindt. Is het een groot huis of klein? In welke stijl is het gebouwd? Welk materiaal kwam er bij de bouw aan te pas? Overweeg deze elementen en stem daarop je keuze af wanneer je tuin grind kopen gaat. Zo vermijd je botsende tonen en bereik je een harmonieus samenspel. 

Waar ga je het tuin grind toepassen?

Je kan het jezelf natuurlijk gemakkelijk maken en alles met grind bedekken. Dat getuigt echter van weinig fantasie, en het doet een veelzijdig materiaal als grind geen eer aan. Houd rekening bij het ontwerp van de grind tuin met bomen en grote struiken. Deze zal je waarschijnlijk laten staan. Neem ook andere grote vormen op in je ontwerp als je beslist om deze te behouden. Laat interessante vormen in je ontwerp terugkomen voor een interessante compositie.

Voeg een tuinafboording toe

Voeg borders toe om specifieke delen al dan niet duidelijk af te bakenen. Stevige borders vormen een mooi contrast en zorgen ervoor dat de functie van het grind tot zijn recht komt. Denk eraan dat je ook grote keien kan gebruiken om een natuurlijke rand te creëren. Soms is een lage border voldoende, maar eventueel dient hij enkele centimeters boven het oppervlak uit te steken voor het beste effect. 

Voorbereidend werken gedaan? Planten kiezen!

Een goede voorbereiding is het halve werk. Staat alles eenmaal op papier – of bijvoorbeeld digitaal in Adobe Illustrator of PowerPoint – dan zal je merken dat de keuze van de planten plots relatief eenvoudig geworden is. Inderdaad vormen de planten de “finishing touch” van je ontwerpproject. Grote planten met interessante bladvormen en -texturen zullen een exotisch tintje aan het geheel geven en direct het gevoel geven dat je niet in België bent maar bijvoorbeeld ergens aan de Middellandse Zee. 

Grind leent zich goed voor planten zoals rotsroos, wolfsmelk, brandkruid; deze zorgen voor sprankelende kleuren. En met intens geurende lavendel waan je je direct in de Provence. Wees nooit terughoudend met bloemen; tenslotte zorgen ze voor insecten in je tuin die je dan weer belonen met nectar en stuifmeel.

Voeg zeker ook enkele planten toe die in de loop van het seizoen zorgen voor kleurige afwisseling. Denk bijvoorbeeld aan sieruien die bij hun bloei in het voorjaar qua kleur variëren van subtiel lila naar sprankelend purper. Andere purper- en blauwtinten kan je voor latere tijdstippen voorzien door gebruik te maken herfsttijloos, hydrangea, seringen en vlinderstruik. Gele accenten bereik je bijvoorbeeld met brem, hertshooi en freesia. Hou je het liefste van rood, roze of oranje, ga dan voor Cordyline, Japans bloedgras en Rode zonnehoed.

Tuin grind kopen

Heb je tijdens je ontwerpproces zorgvuldig alles opgemeten, dan is het tijd om grind te bestellen. Dit zou een lastige opgave zijn, ware het niet dat goede leveranciers op hun website een calculator ter beschikking stellen. Zolang jij weet hoeveel m² je wil bedekken met grind, neemt de grindcalculator de rest van het werk op zich. Dat is erg belangrijk om te voorkomen dat je tot de vaststelling komt dat je te weinig materiaal hebt, want dan moet je wachten en loopt je project vertraging op.

Tips voor het onderhoud van je grind tuin

  • We zeiden het al aan het begin; een grindtuin verlangt niet veel onderhoud. Af en toe, hoofdzakelijk in de herfst, zal je al eens bladeren moeten verwijderen. Dat valt niet te vermijden als je bomen in je tuin hebt of in de buurt daarvan.
  • Waar planten kunnen groeien, wil onkruid ook de kop opsteken. Een onkruidwerend membraan kan soelaas brengen. Nog beter is het als je bij de aanleg van een grindpad of dergelijke eerst een grindmat legt. Deze is voorzien van een doek in geotextiel waardoor onkruid veel minder kans heeft.
  • Grind kan dunner worden en dat kan schrale plekken veroorzaken. Doe jaarlijks een check en vul bij waar nodig. Hoeveel? Dat hangt af van de toepassing, en soms moet het voor een oprit wel, terwijl het voor een ander oppervlak niet nodig is. Niettemin kan het geen kwaad om een zak of twee extra extra tuin grind te kopen wanneer je het bestelt voor de aanleg van je tuin.
  • Hoewel planten in een grindtuin over het algemeen niet veel water nodig hebben, kan het eerste seizoen een uitzondering op die regel vormen.