elektrische vouwgordijnen

Hoe kies je een nieuwe raamdecoratie uit? Waar moet je rekening mee houden en waar moet je op letten? Eigenlijk is het altijd terug te brengen naar twee basics: smaak en functie. Dus wat vind jij mooi en welke functie heeft de raamdecoratie in die ruimte? Welke kleuren wil je gebruiken of ga je juist voor een patroon? En moeten de gordijnen er ook voor zorgen dat je minder inkijk hebt? Worden het gewone vouwgordijnen of elektrische vouwgordijnen? Wij helpen je op weg met de volgende tips.

Invloed op de ruimte

De keuze van het type raamdecoratie kan veel invloed uitoefenen op een ruimte. Zo kun je gordijnen of jaloezieën gebruiken om bepaalde elementen van die ruimte te accentueren. Gebruik bijvoorbeeld gordijnen met horizontale accenten om de breedte van een ruimte te benadrukken. Ook met patronen op gordijnen kun je veel sferen neerzetten, van heel druk, tot rustig en zakelijk.

Probeer eens iets nieuws!

Wees niet bang om kleur te gebruiken! Veel mensen gaan bij gordijnen, jaloezieën of lamellen altijd voor de meest veilige opties, zoals wit of crème, maar een opvallende kleur kan een heel leuk effect opleveren. De kleur van je raamdecoratie hoeft helemaal niet altijd de rest van je inrichting te ondersteunen, maar kan zelf ook juist de accenten leveren. Wees daarom niet bang om bij experts stalen op te vragen, zodat je een goede keuze kunt maken, en misschien wel een iets gedurfder!

wave gordijnen

Passend bij je meubilair

Houd rekening met je interieur en zorg ervoor dat je raamdecoratie hier bij past. Heb je bijvoorbeeld klassieke meubels in je woonkamer staan? Kies dan eerder voor de klassieke vouwgordijnen dan voor de moderne plissé gordijnen. Ga je voor een warme sfeer in huis? Kies dan niet een te koude kleur. Op Pinterest kun je avonden op zoek naar de juiste stijl voor jou. Wil je er iets verder mee gaan, dan kun je een moodboard maken.

In hoeverre moet de raamdecoratie de kamer kunnen verduisteren?

Denk goed na over de mate van privacy die je wilt hebben. Wil je bijvoorbeeld dat je lekker beschut zit en weinig lichtinval hebt? Of wil je juist lekker veel licht en maakt een beetje inkijk je niet uit? Bij de meeste vormen van raamdecoratie kun je dit gemakkelijk zelf regelen, zoals bij plissé gordijnen of jaloezieën, maar het is toch even een punt om over na te denken. Uiteraard sluit het een het ander niet uit en kun je ook combineren. Zo kun je kiezen voor transparante vouwgordijnen in combinatie met een overgordijn. De mogelijkheden van dit combineren zijn eindeloos!

Raamdecoratie als isolatie

Moeten de gordijnen ook warmte vast kunnen houden? Voor ramen met enkel glas of ramen waar een lichte tocht bij komt kan het verstandig zijn te kiezen voor gevoerde vouwgordijnen. Deze hebben een haast isolerende werking en zorgen ervoor dat je de warmte in je huis vast kunt houden. Het werkt om een laagje lucht te creëren tussen de ruit en de raambekleding. Dit kan bijvoorbeeld met een rolgordijn systeem met zijgeleiding. 

Ook gordijnen hebben dit effect, maar moeten dan wel helemaal afgesloten zijn en van een behoorlijk dikke stof zijn gemaakt. Gordijnen die een extra isolatie waarde hebben zijn dubbele plissé gordijnen, de stof hiervan vormt zeshoekige buisjes boven elkaar. Elk buisje hiervan bevat lucht en is geplaatst in een honingraat, waardoor de gordijnen erg goed isoleren. Als je juist de warmte buiten wil houden, is dat makkelijker: kies dan voor een lichte kleur van de raamdecoratie aan de buitenkant.