welk glas voor rode en witte wijn

Welk glas gebruik je voor rode of witte wijn? Er zijn veel factoren die de smaak van uw wijn kunnen beïnvloeden. Daartoe behoren de gebruikte druivensoort, de rijpingsduur maar het allerbelangrijkste is misschien wel de vraag: Wat voor glas moet ik gebruiken voor rode of witte wijn? Dit artikel geeft antwoord op die vraag en helpt je het juiste glas te kiezen voor elke gelegenheid. Dus zorg dat jouw wijnkast de juiste wijnglazen heeft.

De diameter van een rood wijnglas is groter dan die van een wit wijnglas.

De diameter van een rood wijnglas is groter dan die van een wit wijnglas, maar ze verschillen niet alleen in grootte. Ook de vorm is anders – de kom van een rood wijnglas is ronder en boller dan die van zijn tegenhanger. Het heeft ook meer volume. Door het verschil in hoogte kan er meer lucht door de vloeistof stromen en krijgt deze meer zuurstof, wat de smaak ten goede komt.

Rode wijnglazen hebben een grote kom, terwijl witte wijnglazen een kleinere kom hebben.

Rode wijnglazen hebben een grotere kom. Witte wijnen daarentegen kunnen delicaat van smaak zijn en zijn beter geschikt voor kleinere glazen die niet te veel vloeistof bevatten. De grotere kom in de rode wijnglazen zorgt voor meer luchtstroom rond de wijn.

Je moet verschillende soorten glazen gebruiken voor verschillende soorten wijn.

Je moet verschillende soorten glazen gebruiken voor verschillende soorten wijn.

Rode wijn wordt het best geserveerd in een glas met een brede kom en een dunne rand. Dit laat de wijn ademen en zijn aroma’s vrij, die je het beste kunt ervaren door tijdens het drinken met jouw glas te zwenken.

Witte wijnen moeten worden geserveerd in glazen met een kleinere schaal en een dikkere rand dan rode wijnen. Hierdoor blijft de temperatuur van de wijn lager en blijft de smaak langer behouden dan wanneer de wijn in een groter glas wordt geserveerd (dat sneller warm wordt).

Nu weet je welk glas je moet gebruiken voor welk soort wijn

Wanneer je klaar bent om een glas rode of witte wijn in te schenken, vergeet dan niet het juiste glas te pakken. Verschillende soorten wijn vragen om verschillende soorten glazen, en het is belangrijk om het juiste te gebruiken voor de beste ervaring. Zorg er daarom ook voor dat je weet hoeveel glazen er uit een fles wijn komen. Zo dat je niet alleen de juiste glazen hebt maar ook genoeg glazen.

Als je een rode wijn serveert, zorg dan voor een groot glas met een brede mond. Rode wijnen zijn meestal vol en aromatisch, dus de wijdere mond helpt ze hun smaak beter vrij te geven. En omdat rode wijnen meestal een hoger alcoholpercentage hebben, worden ze in zo’n glas sneller warm dan in een smal glas.

Als je een witte wijn serveert, gebruik dan een kleiner glas met een groter oppervlak in verhouding tot het volume. Dit helpt om jouw witte wijn koud te houden door de verdamping van het vloeistofoppervlak te beperken.