soorten houten snijplanken

Is koken voor jou een passie? Of ben je gewoon graag bezig in de keuken? Dan heb je liefst het gepaste materiaal. Een degelijke snijplank is dan een must. Snijplanken van hout krijgen nog altijd de voorkeur in de keuken. Professionelen gebruiken kunststof snijplanken, maar uit esthetisch oogpunt kiest men voor thuis vaak voor hout. Maar welke soorten houten snijplanken bestaan er zoal? Niet alleen het soort hout, maar ook de vorm en de grootte spelen een belangrijke rol in de keuze van het type houten snijplanken. Wij maken jou in dit artikel wegwijs in de wondere wereld van de houten snijplanken.

Welke houtsoort kies je?

Er zijn zoveel soorten houten snijplanken. De keuze van houtsoort is gewoon persoonlijk. Acacia hout heeft een retro grijsbruine tint, walnoot hout heeft een roodbruine gloed en beukenhout is een blanke houtsoort die heel natuurlijk overkomt. Als je bamboo ook tot de houtsoorten rekent: dit heeft een zachte gouden tint. Elk van deze soorten hout zijn voor 100% geschikt voor snijplanken. Je kunt dus gerust je snijplank kiezen in functie van je woninginrichting.

type houten snijplanken

De vormgeving en praktische kant is belangrijk

Welk type houten snijplanken bij jou past, hangt grotendeels ook van de praktische kant van de plank af. Ga je voor een snijplank met een opvanggootje voor bijvoorbeeld vleesjus of sap van groenten? Ook het gewicht is belangrijk bij je keuze. Hout is een vrij zwaar materiaal. Wil je toch een grote snijplank die vrij licht is? Kies dan voor een dikke plank met in het midden een uitsparing. Het verschil in gewicht is opmerkelijk. Denk ook aan zaken zoals een handvat, antislip pootjes of de mogelijkheid om je snijplank op te hangen.

snijplanken van hout

Denk aan het onderhoud van je snijplank

In dit artikel willen we je ook meegeven dat het onderhoud van je snijplank cruciaal is. Als je snijplanken van hout vaak gebruikt en telkens grondig met water schoonmaakt, kan het hout te vochtig staan. De vezels komen los en er gaan zich bacteriën in de plank nestelen. Indien het hout droog komt te staan, kan het barsten vertonen. Op tijd je snijplank met speciale poriënvullende crème of olie behandelen is de boodschap. Je snijplank blijft hierdoor hygiënisch en gaat veel langer mee.