Hoe kun je een ongelijk gazon egaliseren

Bepaalde gedeelten van een gazon kunnen in de loop van de tijd ongelijk worden als gevolg van zettingen, drainage problemen en verschillende natuurlijke en onnatuurlijke oorzaken. In de minst extreme gevallen kun je het probleem oplossen door het af te werken met een dunne laag egalisatie mengsel (aarde, compost en zand). Dit is een goede oplossing voor wijdverbreide oneffenheden die niet te diep zijn. Meer uitgebreide verschillen in niveau kan meer werk vereisen of, in meer extreme gevallen, het opvullen van diepe gaten met aarde en het opnieuw zaaien van de gebieden. Als er oneffenheden optreden in de buurt van waterleidingen en er problemen met de afvoer zijn, raadpleeg dan een professional. Mogelijk heeft een beschadigde leiding de problemen veroorzaakt.

Een truc voor het egaliseren van kleine putjes of gaten bedekt met gezond gras is om een ​​stukje van de graszode uit te snijden en de grondmix eronder toe te voegen, en dan het gras weer neer te leggen. Dit is een handige techniek voor het egaliseren van plaatselijke oneffenheden zonder de lelijkheid van blootliggende grond op het gras, wat bij de andere methoden gebeurt. Welke methode je ook kiest, de lente is de beste tijd om het gazon te egaliseren, aangezien de omstandigheden mild zijn, waardoor het gazon de kans krijgt om te herstellen voordat de zomerhitte aanbreekt.

Kleine nivelleringen

Het verspreiden van een egaliserende mix van bovengrond, compost en fijn zand wordt veel gebruikt. De grond mag geen mulch of plantenresten bevatten, die het gras kunnen verstikken. Het beste zand om te gebruiken is speelzand, dat je in elk tuincentrum kunt kopen. Een typisch mengsel is 40 procent zand, 40 procent bovengrond en 20 procent compost. Het zand zorgt voor een goede drainage, terwijl de compost voedingsstoffen aan de bodem toevoegt om de grasgroei te bevorderen. Zo doe je het:

– Meng een partij egalisatie mengsel in een kruiwagen of kuip, met behulp van een schop. – Meng goed zodat het zand en de compost volledig vermengd zijn met de grond.

– Breng tot 2 cm egalisatie mengsel aan op de lage delen. Voeg niet meer dan 2 cm toe, omdat dit het gras kan verstikken.

– Hark de bovenlaag om het gelijkmatig te verdelen.

– Borstel het gras heen en weer met een bezem om het egalisatie mengsel naar beneden te drukken terwijl je de grasmat optilt. Het gras kan niet gedijen als het bedekt is met aarde.

– Geef het gebied licht water, indien nodig. Vermijd overmatig water geven, waardoor het egalisatie mengsel kan wegspoelen.

Uiteindelijk zou je alleen gras en geen vuil moeten zien, ervan uitgaande dat er geen kale plekken waren voordat je begon met het proces. Als het gazon nog steeds ongelijk is, herhaal dan het proces, totdat het waterpas is.

een ongelijk gazon egaliseren

‘Het vuil onder het tapijt vegen’

Deze techniek wordt zo genoemd omdat je in wezen graszoden (het tapijt) omhoog trekt en er vuil onder legt. Het is alleen geschikt voor kleine verzonken gebieden die bedekt zijn met gezond gras.

– Snijd door de grasmat langs de randen van het verzonken gebied, met behulp van een platte schop, handmatige graskantmaaier of graszodensnijder. Maak zuivere, verticale sneden om wortelbeschadiging tot een minimum te beperken en om een ​​mooi grasveld te vormen.

– Verwijder voorzichtig de grasmat, zorg ervoor dat je de wortels niet beschadigt, en leg deze opzij.

– Verspreid een laag puin vrije bovengrond of potgrond in het gat, genoeg om het grasveld gelijk te maken met het omringende gazon. Terwijl je werkt, moet je de grond lichtjes water geven om luchtbellen te verwijderen; dit helpt toekomstige verzakkingen te voorkomen.

– Vervang het grasveld door het gras met jouw hand of voet terug op zijn plaats te drukken.

– Geef het gras water.

Houd de plek zorgvuldig in de gaten en geef indien nodig water om het gras gezond te houden. Het heeft extra zorg nodig om te herstellen van de stress van het verwijderen.

ongelijk gazon egaliseren

De truc om diepe gaten te vullen, is door de grond voorzichtig te verdichten en wat water te geven om het te laten bezinken terwijl je het gat opvult. Als je gewoon wat losse aarde ophoopt en je zaad plant, zal de grond bezinken en heb je een verzonken gebied bedekt met mooi, nieuw gras. Lopen op de grond is voldoende om het te verdichten. Verdicht de bovenste grond waar je het graszaad gaat zaaien niet. Bereid de grond voor en zaai het gebied volgens de instructies voor het zaad product.

Lees ook: Creëer een sfeervolle tuin