Tapijt schimmel identificeren voorkomen en verwijderen

Tapijt schimmel produceert allergenen, dit zijn stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken, evenals irriterende stoffen en, in sommige gevallen, potentieel giftige stoffen die bekend staan ​​als mycotoxinen. Het inademen of aanraken van schimmel of schimmelsporen kan allergische reacties veroorzaken bij personen die daar gevoelig voor zijn. Allergische reacties omvatten symptomen van het hooikoorts type, zoals niezen, loopneus, rode ogen en huiduitslag.

Allergische reacties op schimmel komen vaak voor. Ze kunnen onmiddellijk of vertraagd zijn. Schimmels kunnen ook astma-aanvallen veroorzaken bij mensen met astma die allergisch zijn voor schimmels. Bovendien kan blootstelling aan schimmel de ogen, huid, neus, keel en longen van zowel schimmel-allergische als niet-allergische mensen irriteren. Met andere woorden: er is genoeg aan gelegen om te zorgen dat je geen schimmel in huis hebt.

Tapijt schimmel

De vloerbedekking is een deel van het huis dat een hoog risico kan lopen op schimmelgroei. Om te groeien heeft schimmel vocht, zuurstof, een voedselbron en een oppervlak nodig om op te groeien. Schimmelsporen komen van nature vaak voor in de lucht. Als sporen binnen op een natte of vochtige plek terechtkomen waar stof zit om zich te voeden, zal er spoedig schimmelgroei volgen. Tapijt, evenals vloerkleden, kunnen een goede voedingsbodem zijn voor schimmel als de omstandigheden goed zijn. Een bijzonder hoog risico op schimmelgroei is tapijt dat zich in kelders bevindt en tapijt dat gedurende een bepaalde periode nat is geweest.

Tapijt schimmel verwijderen

Schimmel in tapijt herkennen

Alleen omdat schimmel niet onmiddellijk duidelijk zichtbaar is op het oppervlak van een tapijt, wil dat nog niet zeggen dat er geen schimmelgroei plaatsvindt. In feite zal schimmel waarschijnlijk alleen zichtbaar zijn op het oppervlak van tapijten in ongewoon ernstige gevallen, zoals tapijt dat is beschadigd door overstromingen en dat al een tijdje nat is. Hieronder volgen enkele voorbeelden van herkenbare gevallen waarin schimmelgroei heeft plaatsgevonden of waarschijnlijk zal optreden:

Zichtbare schimmelgroei: zoals hierboven vermeld, kan dit een zeldzaam geval zijn, maar soms kan het bij visuele inspectie duidelijk zijn dat er schimmelgroei optreedt. Tapijt in deze staat is hoogstwaarschijnlijk niet meer te redden en moet worden weggegooid en vervangen. Vaak, zelfs als schimmelgroei niet zichtbaar is op de vloerbedekking, kan het zich onder het tapijt voordoen waar het niet gemakkelijk te zien is. Tapijt waarvan wordt vermoed dat het schimmel bevat, moet altijd aan beide zijden worden onderzocht.

Schimmel op tapijt: elke verkleuring of geur op vloerbedekking die als meeldauw kan worden beschreven, is waarschijnlijk een geval van schimmel.

Nat of door water beschadigd tapijt: Elk tapijt dat is blootgesteld aan waterschade door overstromingen of stilstaand water, moet hoogstwaarschijnlijk worden weggegooid. De omstandigheden zijn in dit geval perfect voor schimmelgroei. Zelfs als de zichtbare schimmelgroei nog niet is begonnen, is de kans groot dat dit zal gebeuren, tenzij het tapijt binnen 24 tot 48 uur volledig wordt verwijderd, gereinigd en gedroogd. Zelfs dan is het niet gegarandeerd dat verwijdering en reiniging schimmelgroei kan voorkomen. De kans is groter dat het tapijt vervangen moet worden.

Natte vloer onder tapijt: Als de vloer onder het tapijt om wat voor reden dan ook nat is geworden, of vochtig is geworden door condensatie, lopen zowel de vloer als het tapijt er bovenop risico op schimmelgroei. De vulling moet mogelijk worden vervangen, evenals het tapijt in sommige gevallen.

Tapijt in de kelder: Tapijt in kelders loopt vooral risico in gebieden met een hoge luchtvochtigheid of waar grote temperatuurschommelingen condensatie kunnen veroorzaken.

Geuren en vlekken: Er is een breed scala aan dingen die geuren en vlekken op tapijten kunnen veroorzaken. Als schimmel wordt vermoed, kunnen monsters worden genomen en voor analyse worden verzonden om te bepalen of er schimmelgroei is opgetreden.

Schimmelgroei in tapijt voorkomen

De beste methode om schimmel te bestrijden is om schimmelgroei überhaupt niet toe te laten. De beste manier om dit te doen is door ervoor te zorgen dat er geen omstandigheden zijn die bevorderlijk zijn voor groei. Hieronder staan ​​enkele manieren om schimmelgroei in tapijten te voorkomen.

Tapijt schimmel voorkomen

Verminder de luchtvochtigheid binnenshuis

Het gebruik van luchtontvochtigers helpt het vocht in de lucht onder controle te houden, waardoor schimmelsporen het water dat ze nodig hebben om schimmel te worden, wordt onthouden. Een bereik van 30% tot 60% luchtvochtigheid is acceptabel voor interieurs.

Leg geen vloerbedekking in gebieden die waarschijnlijk onderhevig zijn aan een frequente, hoge vochtigheid. Tapijt in een badkamer zal bijvoorbeeld snel veranderen in een broedplaats voor schimmelgroei vanwege de hoge luchtvochtigheid door constant watergebruik in die ruimte.

Kies hoogwaardige tapijt vulling

Er is een stevige tapijt vulling met rubberen platen met antimicrobiële eigenschappen beschikbaar. Het is iets duurder dan andere soorten ondervloeren, maar kan nuttig zijn om de groei van schimmel te voorkomen, vooral in ruimten die vatbaar zijn voor perioden met een hoge luchtvochtigheid.

Tapijt dat wordt blootgesteld aan stilstaand water zal snel kapot gaan. Als er ooit water blijft staan ​​als gevolg van een lek of overstroming, moet alle blootgestelde vloerbedekking onmiddellijk worden schoongemaakt en gedroogd. De boven- en onderkant van het tapijt, eventuele vulling en de vloer eronder moeten binnen korte tijd na blootstelling aan stilstaand water worden gereinigd en volledig worden gedroogd, wil het tapijt worden bewaard. Als er een grote overstroming heeft plaatsgevonden of als er gedurende langere tijd water heeft gestaan, zal het tapijt waarschijnlijk moeten worden vervangen.

Lees ook: Hoe je schimmel in de badkamer kan voorkomen en verwijderen