De meeste mensen hebben wel een fles glasreiniger in de kast staan. De vloeistof is dikwijls blauw en wordt ook vaak bij de merknaam Glassex genoemd. Dit middel is ontzettend handig om snel ramen, spiegels en glazen douchewanden mee schoon te maken. Echter zijn er ook een aantal schoonmaakklusjes waarbij je Glassex beter achterwege kunt laten. Deze dingen mag je niet schoonmaken met glasreiniger!

1. Schermen niet schoonmaken met glasreiniger

Wil je vette vingers van een tv-, laptop- of telefoonscherm afvegen? Gebruik hiervoor geen glasreiniger. Deze reiniger ontvet en maakt schoon, maar dikwijls zijn de ingrediënten veel te agressief voor je elektronische apparaten. Je gebruikt beter een microvezeldoekje met een klein beetje schoon water. Een speciale reiniger voor elektronica is ook prima.

2. Bleekmiddel

Schoonmaakmiddelen met bleek mengen is geen goed idee. Wanneer je bleek mengt met een schoonmaakmiddel dat ammoniak bevat, wat in glasreiniger zit, komt er een gevaarlijke stof chlooramine vrij. Deze stof kan erg schadelijk zijn en moet je dus te allen tijde vermijden.

3. Granieten en marmer aanrechtblad

Is het aanrecht een beetje vies en wil je er even snel met een doekje overheen? Prima, maar gebruik hiervoor geen Glassex. Deze reiniger is veel te agressief voor poreus steen zoals marmer en graniet, en kan voor permanente schade zorgen. Je kunt bijvoorbeeld vlekken maken met Glassex, alsook het beschermende laagje wegpoetsen waardoor je keukenblad er vies en dof uit gaat zien. Dat is natuurlijk zonde!

4. Geen Glassex op hout

Je mag gerust een beetje Glassex gebruiken op een parket met een dikke glanslaag. Echter gebruik je deze reiniger beter niet op onbewerkt hout of hout met slechts een dun laagje lak. Wanneer je dit wel doet, kan je lelijke vlekken maken en dat zou jammer zijn van je prachtige hout.

5. Autoruit schoonmaken

Wil je jouw autoruiten schoonmaken? Dan is de kans groot dat je naar de blauwe fles grijpt. Iets wat maar weinig mensen weten, is dat je autoruiten nooit mag schoonmaken met glasreiniger. Hierdoor kunnen er namelijk strepen en wazige vlekken ontstaan. Bovendien kan het getinte autoruiten beschadigen door de ammoniak in het product. 

Je kunt beter warm water en een beetje detergent of afwasmiddel gebruiken om je autoramen mee schoon te maken. Of wat ook een goede combinatie is: warm water en witte azijn! Heb je nog wat azijn over? Dit kan je gebruiken om de stank uit doucheputje aan te pakken. Ben je daar ook meteen vanaf!