zonnepanelen

Zonnepanelen zijn al jaren een bekend beeld in Nederland. Bij industriebouw lijkt het de standaard geworden en ook heel veel particulieren kiezen steeds vaker voor deze vorm van groene energie. Sommigen vanwege het duurzaamheidsaspect, anderen vanwege de financiële voordelen. Niet voor niets dat er tegenwoordig een hoop aanbieders zijn van dit soort panelen, zoals zonnepanelen.net of de energieleveranciers zelf. Hieronder kun je lezen waarom zonnepanelen meer dan een trend zijn.

De milieufactor

Sommigen twijfelen nog steeds of zonnepanelen echt veel beter voor het milieu zijn, maar dit is al door tal van onderzoeken aangetoond. Energie wordt aangeduid in kilowattuur (kWh) en men kijkt altijd naar de hoeveelheid CO2 die vrijkomt bij het produceren van 1 kWh. Een voorbeeld: bij de verbranding van kolen komt hiervoor 900 gram CO2 vrij en bij gasverbranding is dat 400 gram. Bij zonlicht is dat vele malen lager: 50 gram. Dat scheelt enorm, zeker als je bedenkt dat een gemiddeld Nederlands huishouden jaarlijks ongeveer 3.500 kWh elektriciteit verbruikt.

Je wekt je eigen energie op wat je onafhankelijk maakt

Een ander groot voordeel van zonnepanelen is dat je niet meer totaal afhankelijk bent van leveranciers van energie. Je hebt daardoor niets meer te maken met verschillen in prijs. Daarnaast kun je gebruik maken van saldering, waarbij het teveel aan opgewekte energie in mindering wordt gebracht op je afgenomen energie. Dit kan gebeuren mochten de panelen in de winter toch niet kunnen voorzien in je volledige energiebehoefte. 

Een directe besparing

Vanaf het moment dat de panelen zijn geïnstalleerd, bespaar je direct op de kosten van je energieverbruik. Deze zullen niet geheel naar nul dalen, omdat je mogelijk in de winter meer verbruikt dan dat er wordt opgewekt. Toch bespaar je gemiddeld al snel vijfhonderd euro per jaar bij een installatie met 10 zonnepanelen. 

Een goede investering

Zonnepanelen hebben een levensduur van gemiddelde zo’n 20 tot 25 jaar en aangezien de panelen zich meestal na  6 tot 10 jaar hebben terugverdiend, is het een goede investering. Als ze zijn terugverdiend genereren ze namelijk alleen nog maar winst. Uiteraard hangt die terugverdientijd af van behoorlijk wat factoren.

Regelingen voor de aanschaf

Natuurlijk is het niet voor iedereen mogelijk om een paar duizend euro te investeren in zonnepanelen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook een aantal subsidies in het leven geroepen waar aanspraak op gemaakt kan worden. Daarnaast is het mogelijk om gebruik te maken van financieringsregelingen en de BTW terug te ontvangen. Bedenk daarbij dat zonnepanelen een investering zijn, die zichzelf terugverdienen. In principe betekent dat, hoe sneller je begint, hoe eerder je kunt profiteren van het rendement.