Een luchtbevochtiger is vandaag de dag ontzettend populair. Echter heb je dit apparaat niet altijd nodig. Er wordt gezegd dat een luchtbevochtiger de algehele gezondheid van jou en je huis verbetert, maar dat is een beetje overdreven. Waarom heb je een luchtbevochtiger nodig en wanneer is het een onnodige aankoop? Je leest het in dit artikel!

Zo weet je of je een luchtbevochtiger nodig hebt 

Luchtvochtigheid in huis meten

Het is belangrijk dat de luchtvochtigheid in huis goed is. Een goede luchtkwaliteit ligt tussen de 30 en 50 procent. Wanneer de vochtigheidsgraad in huis minder dan 30 procent is, kan het onaangenaam droog zijn. Vochtigheid van meer dan 50 procent zorgt dan weer voor bacteriële groei en schimmels in huis.

Gelukkig kan je het vochtigheidsniveau gemakkelijk opmeten. Je kunt een hygrometer gebruiken om de luchtvochtigheid in iedere ruimte in huis op te meten. Aan de hand van de uitkomsten kan je besluiten om een luchtbevochtiger aan te schaffen.

Nomestic® CO2 Meter
Nomestic® CO2 Meter
Hygrometer - Luchtvochtigheidsmeter
Hygrometer – Luchtvochtigheidsmeter
Qumax Digitale Hygrometer
Rovary RV2000P CO2 meter

Hoe merk je dat de luchtvochtigheid te laag is?

Symptomen van een lage luchtvochtigheid zijn een droge huid, jeukende ogen en geïrriteerde neusholtes. Wanneer je deze klachten hebt, is de kans groot dat het komt door de droge lucht in huis. Door een te droge lucht kunnen de longen onvoldoende zuurstof opnemen waardoor deze klachten ontstaan. Daarnaast verhoogt de droge lucht ook de statische elektriciteit die je voelt in bijvoorbeeld kleding. Tenslotte kan de droge lucht ook je meubels en (houten) vloer aantasten. Wanneer dit het geval is bij jou, kan een luchtbevochtiger helpen om deze problemen aan te pakken.

Welke soorten luchtbevochtigers zijn er? 

Luchtbevochtigers zijn er in allerlei soorten met verschillende prijzen en capaciteiten. Een luchtbevochtiger op stoom maakt gebruik van water dat tot 80 graden wordt verhit. Luchtbevochtigers op stoom geven snel resultaat en maken weinig lawaai. 

Daarnaast heb je een ultrasone luchtbevochtiger die energievriendelijk is. Door de ingebouwde hygrostaat schakelt het apparaat automatisch aan en uit. Ook dit type luchtbevochtiger maakt weinig geluid en werkt met een metalen diafragma dat trillingen opwekt. Door deze trillingen ontstaan waterdruppeltjes die fijne lucht verspreiden via de ingebouwde ventilator.

Als laatste heb je nog een koudwaterverdamper die ook energievriendelijk is. Via een ventilator wordt de droge lucht aangezogen en daarna langs een vochtig filter opnieuw de ruimte ingeblazen.

Wat is het beste type luchtbevochtiger?

Auronic Luchtbevochtiger
Auronic Luchtbevochtiger
Taylor Swoden Luchtbevochtiger babykamer
Taylor Swoden Luchtbevochtiger babykamer
Luchtbevochtiger met UV en Ionisator voor Luchtzuivering
Luchtbevochtiger met UV en Ionisator voor Luchtzuivering
Luchtbevochtiger 260ml
Luchtbevochtiger 260ml
Medisana Luchtbevochtiger UHW
Medisana Luchtbevochtiger UHW

Na het lezen van dit artikel weet je of een luchtbevochtiger zinvol is voor jou of niet. Wil je dit apparaat aanschaffen omwille van gezondheidsredenen? Een luchtbevochtiger kan helpen bij het verlichten van bepaalde symptomen die verband houden met een verkoudheid en astma. Als je om een van deze redenen een luchtbevochtiger in huis wilt halen, bespreek dit dan eerst met je huisarts. Weet dat luchtbevochtigers ook kunnen zorgen voor een optimale nachtrust. Als je slaapproblemen hebt, kan dit dus zeker een goede aankoop zijn!